Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η νίκη των Ταλιμπάν θα επηρεάσει άπαντες - Τα 3 ζητήματα που προκύπτουν: Τρομοκρατία, προσφυγικό, περιφερειακή αστάθεια

Η νίκη των Ταλιμπάν θα επηρεάσει άπαντες - Τα 3 ζητήματα που προκύπτουν: Τρομοκρατία, προσφυγικό, περιφερειακή αστάθεια

Η διεθνής κοινότητα θα έρθει αντιμέτωπη με τρία μεγάλα ζητήματα καθώς οι εξελίξεις στον Αφγανιστάν επηρεάζουν όλο τον κόσμο

Σχετικά Άρθρα
Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι διεθνείς ηγέτες σπεύδουν να επαναπατρίσουν τους πολίτες. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα θα επηρεάσουν όλο τον κόσμο.
Όπως επισημαίνουν στο CNBC, η διεθνής κοινότητα θα έρθει αντιμέτωπη με τρία μεγάλα ζητήματα: αύξηση της τρομοκρατίας, αύξηση των προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν, κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ινδίας και των γειτόνων της, το Πακιστάν και την Κίνα.

1. Αύξηση της τρομοκρατίας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε και πάλι να γίνει «εστία» για την τρομοκρατία, παρέχοντας καταφύγιο σε εξτρεμιστές.
Οι Ταλιμπάν «δεν έσπασαν ποτέ» τη συμμαχία τους με την Αλ Κάιντα τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρά τη στρατιωτική πίεση και τις διετείς διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, σύμφωνα με τον Richard Fontaine, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Center for a New American Security.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών φέτος κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα: Οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα «παραμένουν στενά ευθυγραμμισμένοι και δεν δείχνουν καμία ένδειξη διακοπής των σχέσεων». Οι Ταλιμπάν διέψευσαν προηγουμένως αυτούς τους ισχυρισμούς.
Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν ως βάσης του το Αφγανιστάν. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους…
«Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν πάντα αυτό που λένε.
Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε », δήλωσε στο CNBC ο Amir Handjani, συνεργάτης στο Quincy Institute for Responsible Statecraft.
Καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, φέρεται να απελευθέρωσαν περίπου 5.000 έως 7.000 αιχμαλώτους από τη φυλακή Παρβάν-μερικοί από τους οποίους είναι σκληροί μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.
Το Αφγανιστάν ήταν καταφύγιο τρομοκρατικών ομάδων όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αλλά οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα το 2001 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική εισβολή είχε ως στόχο την εκδίωξη των Ταλιμπάν και το «ιερό που είχαν παραχωρήσει στην Αλ Κάιντα».

2. Προσφυγική κρίση

Εντείνονται οι φόβοι για επικείμενη προσφυγική κρίση, όπως συνέβη το 2015, όταν περισσότεροι από 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία ζήτησαν άσυλο από την Ευρώπη.
«Είναι πιθανό να έχετε εισροή προσφύγων, σχεδόν οπουδήποτε μπορούν να πάνε οι Αφγανοί», δήλωσε η Shamaila Khan, διευθύντρια χρέους αναδυόμενων αγορών στην Alliance Bernstein.
«Από τις φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ φαίνεται ότι θέλουν απελπισμένα να φύγουν.
Έτσι εάν καταφέρουν να βρουν ένα δρομολόγιο προς αυτές τις χώρες, θα φύγουν» τόνισε η ίδια.
Οι προσφυγικές ροές μετά την κατάρρευση του Αφγανιστάν «θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες από τη Συρία», επισημαίνει ο Fontein από CNAS σε ενημερωτικό σημείωμα που συντάχθηκε πριν η Καμπούλ περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 6,6 εκατ. Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2011.
Αναλυτές από τη Eurasia Group, ωστόσο, αναφέρουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα ότι οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικές με τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν ενδεχομένως να είναι υπερβολικές, καθώς το μπλοκ έχει λάβει μέτρα για την παράνομη μετανάστευση.
Επιπροσθέτως, το αντι-προσφυγικό αίσθημα στην Τουρκία -όπου συνήθως ταξιδεύουν πολλοί πρόσφυγες- θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μπορεί να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες. Οποιαδήποτε προσφυγική εισροή που φτάνει στην ΕΕ πιθανότατα θα είναι «διαχειρίσιμη», ανέφερε η Eurasia Group.

3. Περιφερειακή αστάθεια

Το πολιτικό χάος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και ενδεχομένως να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ της Ινδίας και των γειτόνων της, του Πακιστάν και της Κίνας.
Οι Ινδοί αναλυτές ανησυχούν ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν μπορεί να δημιουργήσει χώρο για τρομοκρατικές ομάδες όπως οι Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed ώστε να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον ινδικών στόχων, σύμφωνα με την Elizabeth Threlkeld από το Stimson Center.
«Αναγνωρίζουν επίσης ότι μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα έδινε στο Πακιστάν σημαντική επιρροή στην Καμπούλ εις βάρος της Ινδίας», είπε στο CNBC.
Η Ινδία φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια στάση αναμονής προς το παρόν. Εάν μια επίθεση εναντίον ινδικών στόχων προερχόταν από το Αφγανιστάν, το Νέο Δελχί «σίγουρα θα έδειχνε το φταίξιμο στο Ισλαμαμπάντ», εξήγησε η Threlkeld, ο οποίος προηγουμένως ήταν υπάλληλος ξένων υπηρεσιών στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Πακιστάν.
«Το αποτέλεσμα θα είναι μια κρίση Ινδίας-Πακιστάν με επικίνδυνες κλιμακούμενες δυνατότητες», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι θα είναι ευκολότερο για το Πακιστάν και την Κίνα να αναζητήσουν συμφωνίες με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.
Ενώ η Ινδία έχει κάνει προσπάθειες να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν, οι ειδικοί λένε ότι θα είναι πιο δύσκολο για το Νέο Δελχί να εξασφαλίσει παρόμοιες συμφωνίες με αυτές με το Πακιστάν και την Κίνα. Η πολιτική προθυμία της Ινδίας να το κάνει θα ήταν επίσης μικρότερη, πρόσθεσαν.
Εάν η αστάθεια στο Αφγανιστάν εξαπλωθεί στο Πακιστάν, η Ινδία μπορεί επίσης να αναγκαστεί να ενισχύσει την άμυνά της κατά μήκος των δυτικών συνόρων - αυτό μπορεί να περιορίσει την προσοχή και τους πόρους του Νέου Δελχί για να ανταποκριθεί στις στρατιωτικές πιέσεις του Πεκίνου, σύμφωνα με τη Eurasia Group.
Η Threlkeld επεσήμανε ότι παρόλο που οι γειτονικές χώρες είναι σοφό να ανησυχούν, είναι ακόμα «πολύ νωρίς για να πούμε πόσο σημαντική θα είναι η τρομοκρατική απειλή από το Αφγανιστάν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης