Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν την τρίτη δόση κατά της covid -19

Capital Economics: Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν την τρίτη δόση κατά της covid -19
Δεδομένης της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ισραήλ, η έκρηξη των κρουσμάτων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου
Σχετικά Άρθρα

Αυξανόμενη απόκλιση καταγράφεται στις εστίες της covid-19, με τα κρούσματα να παραμένουν ακόμα πολύ χαμηλά στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά να αυξάνονται στο Ισραήλ και την Τουρκία.
Όπως και να έχει, φαίνεται ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν χαλαροί, ενώ η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics. 
Ωστόσο, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 κερδίζει έδαφος, καθώς πληθαίνουν οι μελέτες που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
Τα λαθημερινά νέα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκε σε γενικές γραμμές σε όλη την περιοχη τον περασμένο μήνα. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Στα περισσότερα μέρη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Delta (βλ. Διάγραμμα 2) έχει προκαλέσει επιδείνωση των κρουσμάτων στο Ισραήλ, την Τουρκία και σε ορισμένα κράτη της Βαλτικής.\

Καμπανάκι για το Ισραήλ

Δεδομένης της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ισραήλ, η έκρηξη των κρουσμάτων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Capital Economics εξέτασε λεπτομερώς την έξαρση των κρουσμάτων στο Ισραήλ.
Εν ολίγοις, η εξασθένιση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ των περιπτώσεων, των νοσηλειών και των θανάτων στο Ισραήλ (βλ. Διάγραμμα 3) δεν φαίνεται να έχει διασπαστεί, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επανέφεραν ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του «πράσινου σήματος».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τουρκίας, απάντησε στην τελευταία έξαρση της πανδημίας, απαιτώντας από μη εμβολιασμένα άτομα να υποβληθούν σε τεστ PCR για να παρακολουθήσουν μαζικές εκδηλώσεις.
Στις περισσότερες υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει για να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς - στην πραγματικότητα, στην Τσεχία χαλάρωσαν πρόσφατα τους κανόνες κοινωνικής απόστασης στη φιλοξενία.

Προς περαιτέρω επιδείνωση το φθινόπωρο - Κερδίζει έδαφος η τρίτη δόση 

Καθώς η μετάλλαξη Delta ισχυροποιείται και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξασθενεί, δεν θα ήταν έκπληξη εάν οι εστίες σε όλη την περιοχή επιδεινωθούν περαιτέρω προς το φθινόπωρο.
Στα περισσότερα μέρη, τα μέτρα περιορισμού πιθανότατα θα παραμείνουν χαλαρά και η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσει την πορεία της.
Αλλά περισσότερες χώρες πιθανότατα θα αρχίσουν να χορηγούν την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Το Ισραήλ χορηγεί πλέον την τρίτη δόση σε εμβολιασμένους έως 40 ετών, ενω η Τουρκία και η Ουγγαρία, που βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά εμβόλια, άρχισαν επίσης να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις.
Φυσικά, ορισμένες χώρες δυσκολεύονται ακόμη με τον πρώτο γύρο των εμβολιασμών. 
Λιγότερο από το 30% των πληθυσμών στη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (βλ. Διάγραμμα 4), αντανακλώντας εν μέρει την υψηλή διστακτικότητα.
Αυτές οι χώρες μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν σε αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας - αν και η απάντηση της Ρωσίας σε όλη την πανδημία σημαίνει ότι είναι πιθανό να αποτελεί εξαίρεση.
capital1_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης