Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Έκρηξη μεταβλητότητας και ακραία διολίσθηση στη Wall Street - Η Fed δεν αποτελεί καταλύτη

Nomura: Έκρηξη μεταβλητότητας και ακραία διολίσθηση στη Wall Street - Η Fed δεν αποτελεί καταλύτη
Η Nomura εξηγεί πως η τρέχουσα διολίσθηση στα χρηματιστήρια δεν οφείλεται στο taper tantrum
Σχετικά Άρθρα

Για έκρηξη μεταβλητότητας και ακραία διολίσθηση στη Wall Street προειδοποιεί τους επενδυτές η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις της Fed έχουν προεξοφληθεί και δεν επηρεάζουν τις κινήσεις της αμερικανικής αγοράς.
Στον κόσμο που διαμορφώνει η νέα κανονικότητα του risk-on, risk-off trading, το μοναδικό που έχει σημασία είναι άνοδος και η πτώση της μεταβλητότητας στις μετοχές.
Ως εκ τούτου, η Nomura εξηγεί πως η τρέχουσα διολίσθηση στα χρηματιστήρια δεν οφείλεται στο taper tantrum, προσθέτοντας πως η δημοσίευση των πρακτικών της Fed, στα οποία, επί της ουσίας, προαναγγέλθηκε η μείωση του QE, αποτελεί μη γενόμενο, αφού, ούτως ή άλλως, οι σχετικές ανακοινώσεις θα λάβουν χώρα το δ’ τρίμηνο του 2021.
Η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, λοιπόν, σημειώνει πως η μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές δίνει σήμα… μεγάλης διολίσθησης – αν όχι κατάρρευσης.

Δυσοίωνα σημάδια

Πώς δικαιολογεί την απαισιοδοξία της η Nomura; Προβαίνει σε ορισμένες, πραγματικά, δυσοίωνες προβλέψεις.
α)Η παράλλαξη Delta απειλεί και μπορεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία
β)Πολλοί πωλητές που σχετίζονται με τον δείκτη VIX έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για κατάρρευση στις μετοχές, οπότε έχουν μπει σε διαδικασία απομόχλευσης
γ)Το πιο πάνω σενάριο ενισχύεται και στο πλαίσιο των λήξεων στα futures στις 20 Αυγούστου
δ)Οι long δεν μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις μετοχές, καθώς οι dealers πιέζουν και τα επίπεδα ρευστότητας «χαμηλώνουν»
ε)Αν τα futures στον S&P 500 αποτελούσαν μια δυναμική επιλογή αντιστάθμισης κινδύνου, το Delta στα options θα εξαφανιστεί, καθώς ο δείκτης της Wall Street διασπά τη μία μετά την άλλη τις καθοδικές αντιστάσεις (στις 4.450 και 4.400 κ.ο.κ.)
στ)Το άγχος για το Value at Risk εντείνεται ενώ δεν υπάρχει μπάτζετ στην αγορά για να ασφαλίσει τον κίνδυνο.
Κατά συνέπεια, οι μετέχοντες στην αγορά «αλυσοδένονται» από τη μεταβλητότητα, αγοράζοντας VIX
ζ)Η καμπύλη του δείκτη VIX αντανακλά το επενδυτικό άγχος – έχει «γυρίσει», κάτι το οποίο σημαίνει πως η αγορά θα συνεχίσει να προεξοφλεί το χειρότερο δυνατό σενάριο
Συνεπώς, τώρα αρχίζει η δεύτερη φάση, με τους dealers να «βλέπουν» το short Gamma έναντι της spot περιοχής στον S&P 500, κάτω από τις 4.435 μονάδες, και το Delta να «αναποδογυρίζει» σύντομα, στις 4.343 μονάδες
image009_5.jpg
Όλα θα γίνουν πιο περίπλοκα την επόμενη εβδομάδα, όπου υπάρχει πραγματικός «κίνδυνος συμβάντος» στο Jackson Hall.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη Nomura, οι επενδυτές πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους ή να «ποντάρουν» στην πτώση.
image001_28.png
Συμπέρασμα

Όπως αναφέρει η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία, «είναι απίθανο αυτή η δυναμική να ξεκαθαρίσει σε μια ή δύο μέρες ... έχουμε μια διαρθρωτική ανισορροπία που πρέπει να… ξεπλυθεί, για άλλη μια φορά».
Όλο αυτό το long Gamma
α) είναι άστατο (δηλαδή οι πωλητές Gamma απομακρύνονται στις μεγάλες πτώσεις)
β) θα αναποδογυρίσει κάτω από τις 4.250 μονάδες.
Όπως όλα δείχνουν, ο VIX θα αντιδράσει έντονα στις κινήσεις του S&P 500 τους επόμενους μήνες, όταν οι traders θα χρειαστεί να αγοράσουν μεταβλητότητα, αφού για να διατηρήσουν επαρκή αντιστάθμιση σε κάθε κίνηση 1% του S&P 500 θα πρέπει να αγοράζουν διπλάσια ποσότητα futures στον VIX, με αποτέλεσμα να φτάσει σύντομα στις 40 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης