Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σε 300 εκατομμύρια ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank την περίοδο 2021-23

Moody’s: Σε 300 εκατομμύρια ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank την περίοδο 2021-23
H Attica Bank (Caa3 stable, caa31) ανακοίνωσε ότι έλαβε 151,9 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση (Ba3 stable).
Σχετικά Άρθρα

Σε 300 εκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank την περίοδο 2021-2023, παρά την ένεση ρευστότητας από το ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Ειδικότερα, στις 9 Αυγούστου, η Attica Bank (Caa3 stable, caa31) ανακοίνωσε ότι έλαβε 151,9 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση (Ba3 stable).
Η κεφαλαιακή ένεση σχετίζεται με την τελική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση έναντι του κράτους, μετά την ενεργοποίηση του νόμου για αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση (DTC), ύστερα από τις καθαρές ζημίες που ανέφερε η τράπεζα το 2020.
Η εισφορά κεφαλαίου είναι πιστωτικά θετική για την Attica Bank επειδή βελτιώνει την ποιότητα των ενσώματων κεφαλαίων της μέσω μετρητών που εισπράττονται από το κράτος, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της το 2021 – έως 240 εκατομμύρια ευρώ.
Τα υψηλότερα απτά κεφαλαιακά επίπεδα της Attica Bank θα της επιτρέψουν να εκτελέσει το σχέδιο μετασχηματισμού της μειώνοντας το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ενώ παράλληλα θα τη βοηθήσει να χορηγήσει νέα δάνεια για να ενισχύσει τα έσοδά της.
Σύμφωνα με τη Moody’s, o pro-forma Common Equity Tier 1 (CET1) δείκτης θα αυξηθεί σε περίπου 11,8% από 3,7% τον Μάρτιο του 2021 ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) θα αυξηθεί σε 15,2% από 7,1% την ίδια περίοδο.
H κανονιστική απαίτηση CET1 είναι 8,7% και η απαίτηση CAR είναι 10,7%.
1_95.JPG
Η βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας θα έχει κόστος για τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα γίνει προσωρινά ο πλειοψηφικός μέτοχος με ποσοστό περίπου 52%.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank τα επόμενα 3 χρόνια υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα τη βοηθήσουν να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της κατά την ίδια περίοδο και θα ενισχύσει την ασθενή κερδοφορία της.
Τέλος, η τράπεζα θα εξετάσει πιθανές επιπρόσθετες εκδόσεις ομολόγων Tier 1 ή Tier 2 για να συμπληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει το επιχειρηματικό της σχέδιο μετασχηματισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης