Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Το ν/σ για τις υποδομές των ΗΠΑ 1 τρισ. δολ. θα προσφέρει οφέλη σε ορισμένους τομείς και μικρή ώθηση στην ανάπτυξη

tags :
Moody’s: Το ν/σ για τις υποδομές των ΗΠΑ 1 τρισ. δολ. θα προσφέρει οφέλη σε ορισμένους τομείς και μικρή ώθηση στην ανάπτυξη
Moody’s: Το ν/σ για τις υποδομές των ΗΠΑ ύψους 1 τρις. δολ. θα προσφέρει μεγάλα οφέλη σε ορισμένους τομείς και μικρή ώθηση στην ανάπτυξη

Την εκτίμηση πως το νομοσχέδιο για τις υποδομές στις ΗΠΑ ύψους 1 τρισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει επενδύσεις σε φυσικές και ψηφιακές υποδομές κατά περίπου 550 δισεκατομμύρια δολάρια (2,4% του ΑΕΠ του 2021) σε διάστημα πέντε ετών, θα υποστηρίξει σε μέτρια επίπεδα τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και είναι credit positive για τις τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις, τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τις εταιρείες ενέργειας και για μια σειρά εταιρειών σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τις υποδομές (βλ. γράφημα 1), αναφέρει σε report του o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
moodys1_2.JPG

Η Moody’s αναμένει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει το νομοσχέδιο στη σημερινή του μορφή, το οποίο αποκλείει ορισμένες διατάξεις από τις προτάσεις του προέδρου Biden για το αμερικανικό σχέδιο εργασίας ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων.
Αναμένουμε ότι ορισμένες από αυτές τις διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων καθαρής ενέργειας, θα ενσωματωθούν σε ένα επερχόμενο πακέτο δαπανών που οι Δημοκρατικοί.
Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο Κογκρέσο να ψηφίσει ορισμένη δημοσιονομική νομοθεσία με απλή πλειοψηφία στη Γερουσία, αντί των απαιτούμενων 60 ψήφων της Γερουσίας για άλλη νομοθεσία.
Περίπου το ήμισυ των δαπανών (269 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Infrastructure Investment and Jobs Act θα διατεθεί για την αναβάθμιση της γήρανσης των υποδομών μεταφορών, που κυμαίνονται από δρόμους έως δημόσιες συγκοινωνίες προς αεροδρόμια (βλ. γράφημα 2).
Το νομοσχέδιο διαθέτει επίσης 55 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές νερού, 65 δισεκατομμύρια δολάρια για επέκταση της πρόσβασης σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και 65 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθεκτικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.
Περιλαμβάνει 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια για καθαρά σχολικά λεωφορεία και πορθμεία.
moodys_2_1.JPG

Ο λογαριασμός περιέχει μια σειρά από πληρωμές για αντιστάθμιση των αυξημένων δαπανών.
Αυτές περιλαμβάνουν την ανακατεύθυνση αχρησιμοποίητων κονδυλίων βοήθειας COVID-19 και αύξηση φορολογικών εσόδων από αυστηρότερες απαιτήσεις αναφοράς για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Περιλαμβάνει επίσης αμοιβή Υπερταμείου για τους χημικούς παραγωγούς, σημάδι ότι πρόσθετοι φόροι και τέλη στον τομέα είναι πιθανό με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας.
Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι η νομοθεσία θα προκαλέσει αύξηση των ελλειμμάτων κατά 256 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια (ισοδύναμο με περίπου 0,11% του ΑΕΠ ετησίως).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης