Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 3 από τους 4 «βλέπουν» πτώση στη Wall - Τι εκτιμούν Goldman, Morgan Stanley, JP Morgan, BofA

Οι 3 από τους 4 «βλέπουν» πτώση στη Wall - Τι εκτιμούν Goldman, Morgan Stanley, JP Morgan, BofA
Ξεμένει από δυνάμεις η Wall Street ή το πάρτι θα συνεχιστεί;
Σχετικά Άρθρα

Νευρικότητα εμφανίζουν οι δείκτες στη Wall Street, με την αμερικανική κεφαλαιαγορά ωστόσο, σωρευτικά, να ολοκληρώνει εβδομάδες σε θετικό έδαφος, ξεπερνώντας, εν πολλοίς, τις ανησυχίες που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ο Dow Jones για πρώτη φορά «έσπασε», την προηγούμενη εβδομάδα, το ορόσημο των 35.000 μονάδων, με την ανάκαμψη να χρωστά πολλά σε ένα καταιγισμό ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων, πρεξαρχούσης της Big Tech.
Eν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως μόνο οι Google, Μicrosoft και Apple εμφάνισαν κέρδη για το τρέχον οικονομικό τρίμηνο που φτάνουν τα 57 δισεκ. δολ.
Σε αυτό το κλίμα, μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι προειδοποιούν πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει διόρθωση από 10% έως 20% βραχυπρόθεσμα, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να εμφανίζουν τις πιο bearish εκτιμήσεις.
Από την άλλη, αισιόδοξη παραμένει η JP Morgan, ενώ η Bank of America προειδοποιεί ότι το πάρτι έχει ημερομηνία λήξης.

Τι αναφέρει η Goldman Sachs

Από τη μεριά της, η Goldman Sachs αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα διορθώσει στις 4.000 μονάδες (πτώση -10% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.411 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.
Η αμερικανική τράπεζα στηρίζει την άποψή της κάνοντας μνεία στον δείκτη ανάληψης ρίσκου του (Goldman’s Risk Appetite Indicator, RAI), ο οποίος, αν και τις προηγούμενες εβδομάδες βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κατρακύλησε στα μέσα Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές έδειξαν διάθεση για ρευστοποιήσεις κερδών.
Έτσι, τώρα βρίσκεται υπό το μηδέν, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα τρέχοντα επίπεδα του RAI συνδέονται άμεσα με τον δείκτη μεταποίησης ISM.
Με άλλα λόγια, οι αγορές εκτιμούν ότι επίκειται επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, ο δείκτης RΑΙ βίωσε μια από τις πιο βίαιες πτώσεις του, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τρέχοντα, αν μη τι άλλο, θετικά επίπεδα. Είθισται τέτοιες τιμές να εμφανίζονται όταν τα μάκρο είναι αρνητικά.
Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, o RAI ίσως καθρεφτίζει τον φόβο της αγοράς για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed αλλά και την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παράλλαξης Delta.
risk_appetite_goldman_2_1.jpg
Bearish η Morgan Stanley

Ακόμα πιο απαισιόδοξη, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 3.490 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.390 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.
Πιο συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2018, οπότε οι μετοχές σημείωναν άνοδο τουλάχιστον μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, η Fed έκανε το σφάλμα να συσφίξει την πολιτική της απότομα, απελευθερώνοντας τις «αρκούδες» που καραδοκούσαν μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι τότε κάθε τομέας σημείωσε πτώση τουλάχιστον 10-11%. Ανάλογοι κίνδυνοι απειλούν και τώρα τις αγορές, με το εύρος της επικείμενης διόρθωσης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, να φτάνει στο τρομακτικό -20%.
«Τους τελευταίους μήνες έχουμε μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα για τις αγορές, βάσει του μοτίβου που σχετίζεται με τη μετάβαση στον μεσαίο κύκλο».
Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων είναι σύνηθες για την αγορά να απομακρύνεται από τους «νικητές» του πρώιμου κύκλου προς μετοχές υψηλότερης ποιότητας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Επίσης, λαμβάνει χώρα, συνήθως, μια διαδικασία καθοδικής αποτίμησης για την ευρύτερη αγορά, περίπου 20%.
mid_cycle_rotations_1.jpg
Τα κέρδη ανά μετοχή (P/E) θα μειωθούν από το 21,3x στο 18x – όπερ σημαίνει πτώση 800 μονάδων στον S&P 500 σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
«Η πτωτική πεποίθησή μας παραμένει υψηλή με βάση άλλες κινήσεις που έχουμε παρατηρήσει στις αγορές» αναφέρει η Morgan Stanley, προσθέτοντας:
Παρότι ο S&P 500 σημείωσε άνοδο και μάλιστα έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα χάρη στις πολύ θετικές αναθεωρήσεις κερδών, πολλοί τομείς και μετοχές έχουν «διορθωθεί» ήδη κατά 20%.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι βιώνουμε μια εκ περιτροπής «διόρθωση», παρότι ο δείκτης παρουσιάζει μια ισχυρή ανοδική τάση.
Οι δε χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν πάρει μια αμυντική στάση που είναι σύμφωνη με το αφήγημα του μεσαίου κύκλου», κάτι που γίνεται αντιληπτό από την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς.

Αισιοδοξία από JP Morgan

H δε JP Morgan είναι καθησυχαστική, αφού η αύξηση των κρουσμάτων δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των νοσηλειών.
Η παράλλαξη Delta δεν πρέπει να τρομάζει τις αγορές, παρότι ειδικά η συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου δείχνει το ακριβώς αντίθετο, με τις μετοχές αξίας να οδηγούν το sell off, επιμένει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής μετοχών της τράπεζας Dubravko Lakos-Bujas αύξησε την τιμή-στόχο για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 από τις 4.300 μονάδες στις 4.600 μονάδες, ήτοι αύξηση +7%, με τα EPS (Earning per Share) να αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 205 δολάρια.
Ο Lakos παραμένει bullish για τις μετοχές, θεωρώντας πως η ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι και πρόωρη και υπερβολική.
early_cycle_1.jpg
«Το άνοιγμα της οικονομίας δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μια εν εξελίξει διαδικασία, η οποία, κατά τη γνώμη μας, εξακολουθεί να μην έχει προεξοφληθεί», εξήγησε ο Lakos, προσθέτοντας ότι «ο δείκτης S&P 500 θα υποστηριχθεί από ισχυρή αύξηση κερδών και επιστροφή κεφαλαίου έως το 2023».
Σύμφωνα με την JP Morgan, η θετική προοπτική για τα εταιρικά κέρδη δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη πλήρως στις εκτιμήσεις της αγοράς, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε πολλές θετικές αναθεωρήσεις κερδών τους επόμενους μήνες, με τον Lakos να αναμένει για τον S&P 500 τα έτη 2021, 2022 και 2023 EPS 205 δολ., 230 δολ. και 250 δολ., αντίστοιχα.
Η JPMorgan πιστεύει επίσης ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα επωφεληθεί από την αύξηση των αγορών ιδίων μετοχών που θα ξεπεράσουν τα επίπεδα ρεκόρ, χάρη στο χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον και την ενίσχυση των καταναλωτών.

Bank of America : Η στρέβλωση με τις μετοχές της Wall Street πλέον έχει ημερομηνία λήξης

Απαιτείται προσοχή καθώς διανύουμε μια περίοδο όπου η κρίση και η υπερβολή είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, αναφέρει, μέσες άκρες, με ανάλυσή της η Bank of America Merill Lynch, που θεωρεί ως ορόσημο για τις αγορές την επόμενη συνάντηση της Fed τον Σεπτέμβριο του 2021.
Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν, σε κάθε περίπτωση, τα εξής:
α)Ότι ο δείκτης φόβου/VIX σημειώνει αύξηση, συγκριτικά με τα χαμηλά των 15 μονάδων στις 2 Ιουλίου.
β)Εάν συγκρίνει κανείς τη μεταβλητότητα στις 12 και στις 23 Ιουλίου (S&P options / VIX futures), αντιλαμβάνεται πως τα futures στον VIX δείχνουν σταδιακή αύξηση του φόβου.
vix_rising_along_with_stocks_2.jpg
Μια προσεκτικότερη ματιά στην αγορά μεταβλητότητας αποκαλύπτει ότι τα option στον S&P 500 έχουν αρχίσει να προεξοφλούν πως ο κίνδυνος για την αγορά θα ενταθεί γύρω στο τέλος Αυγούστου, οπότε αναμένεται το guidance από τη Fed (αυτός ο «κίνδυνος» έκανε την εμφάνισή του, για πρώτη φορά, στις 9 Ιουλίου, όταν το αμερικανικό δεκαετές έφτασε το 1,3%).
Σύμφωνα με την BofA, λοιπόν, η Fed θα σημάνει, αν όχι το τέλος, τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου (22/9).

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης