Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ - Αρνητικό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ - Αρνητικό το outlook

Η Fitch αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,8% το 2021 και κατά 3,9% το 2022 
 

Σχετικά Άρθρα

Σε επιβεβαίωση της υψηλότερης βαθμολόγησης «ΑΑΑ» για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook) για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. 
Όπως τονίζεται, η βαθμολογία των ΗΠΑ υποστηρίζεται από διαρθρωτικά πλεονεκτήματα που περιλαμβάνουν το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οι ΗΠΑ επωφελούνται από το δολάριο, ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αλλά και από τη σχετική ευελιξία χρηματοδότησης, η οποία για άλλη μια φορά αποδείχθηκε τον Μάρτιο του 2020. 
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την πορεία του χρέους, παρά τη βελτίωση.
Η δυναμική του χρέους δείχνει προς το παρόν σταθεροποίηση σε επίπεδο όπου μια περαιτέρω σημαντική αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση.
Οι βασικές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών επιτοκίων και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενδέχεται να μην ακολουθούν την αναμενόμενη πορεία, δημιουργώντας κίνδυνο.
Σημειώνεται πως αρνητικό ρόλο είχαν η άρνηση του πρώην προέδρου να παραδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα σχετικά με την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Επίσης, η αναθεώρηση των εκλογικών νόμων σε ορισμένες πολιτείες θα μπορούσε να αποδυναμώσει το σύστημα, αυξάνοντας την απόκλιση μεταξύ των ψήφων και της εκπροσώπησης των κομμάτων.
Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τον συνεχιζόμενο κίνδυνο αδυναμίας θέσπισης νόμων στο Κογκρέσο. 
Μια ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάκαμψη οδήγησε τα δημόσια οικονομικά να ξεπεράσουν τις προσδοκίες της Fitch κατά την τελευταία αναθεώρηση, δημιουργώντας υψηλότερα έσοδα.
Ωστόσο, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2021 θα είναι 14% επί του ΑΕΠ, οριακά μόνο μειωμένο από το εκτιμώμενο 14,9% του ΑΕΠ το 2020. 
Η Fitch αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,8% το 2021 και κατά 3,9% το 2022, πολύ πάνω από το δυνητικό ποσοστό 1,5% -2%.
Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν μια πιο έντονη από την αναμενόμενη αυστηρότερη πολιτική - ένα σοκ που μπορεί να προέλθει από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.
Το χρέος το 2021 αναμένεται να φτάσει στο 121% επί του ΑΕΠ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης