Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Προ των πυλών η μετάλλαξη του στασιμοπληθωρισμού, η απόλυτη συνταγή της βαθιάς ύφεσης

BofA: Προ των πυλών η μετάλλαξη του στασιμοπληθωρισμού, η απόλυτη συνταγή της βαθιάς ύφεσης
Για στασιμοπληθωρισμό προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch
Σχετικά Άρθρα

Το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό του στασιμοπληθωρισμού, εξετάζει με ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταδιακή διαμόρφωση υφεσιακού περιβάλλοντος, παρά το ανοδικό συναίσθημα και τα κέρδη στις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Τα νέα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά και εύλογα αποτέλεσαν «χτύπημα» για το αμερικανικό χρηματιστήριο, αφού, παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2021 δημιουργήθηκαν 850.000 νέες θέσεις εργασίας, οι τιμές των μισθών σημείωσαν επιβράδυνση ενώ ο δείκτης της ανεργίας αυξήθηκε.
Σε αυτό το κλίμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πάρει την απόφαση να περιστείλει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο είναι εν εξελίξει, με αυτό που μένει να καθοριστεί να είναι το πότε θα συμβεί.
Στο μεταξύ, η BofA φροντίζει να μας υπενθυμίζει πως οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθημερινά, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξοδεύει κάθε ημέρα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως να αυξάνεται, πάλι σε καθημερινή βάση, κατά 73 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια στιγμή, ανά 24 ώρες, στις ΗΠΑ εκδίδονται κατά μέσο όρο ομόλογα και μετοχές αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ως αποτέλεσμα, το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν το έβδομο καλύτερο από χρηματιστηριακής άποψης τα τελευταία 100 χρόνια.
h1_2021.jpg
Oπως παρατηρεί η BofA, η ετήσια απόδοση, δεδομένου ότι το α’ εξάμηνο ήταν εκ των έξι καλύτερων ιστορικά, κινείται στο +9%.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως τα κέρδη στην αγορά των εμπορευμάτων ήταν μέσα στα πέντε υψηλότερα την τελευταία εκατονταετία.
best_for_commodities.jpg
Αντίθετα μάλιστα με τις μετοχές, οι αποδόσεις τους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να είναι πολύ πιο στιβαροί, με την BofA να κατατάσσει τις αποδόσεις σε ετήσια βάση στα τέσσερα καλύτερα α’ εξάμηνα, ενώ το β’ εξάμηνο τα κέρδη θεωρείται πως θα καταγράψουν αύξηση +12%.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως το 50% των κερδών στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 παρήχθη από 29 μετοχές (το γράφημα παρουσιάζει 20 από αυτές).
top_20_stocks.jpg
Και ενώ η αγορά θεωρεί πως αν κάποιος θέλει να πάει «κόντρα» στο ρεύμα θα πρέπει να λάβει θέση long στις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών (Facebook, Amazon, Google, Microsoft, Apple κ.λπ.), επειδή δήθεν το αναπληθωριστικό trading είναι εκτός… μόδας, τα FAAMGs αντιπροσωπεύουν, ακόμη, το 22,4% του δείκτη S&P 500 (η κορύφωση ήταν τον Αύγουστο του 2020, με αντιπροσώπευση 24,5%).
top_5_of_spx.jpg
Τι γίνεται, όμως, με την οικονομική δραστηριότητα.
Τους τελευταίους έξι μήνες οι εμβολιασμοί κατά της Covid 19 ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια.
past_6_months.jpg
Κάτι το οποίο συνέβαλε στον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση - η BofA το αναφέρει ως εμβολιαστική άνθηση. 
Αλλά αν το α’ εξάμηνο ήταν αστρικό για τις αγορές και την οικονομία, το β’ εξάμηνο θα είναι διαφορετικό, σύμφωνα με την BofA, για τους εξής λόγους:
Η Κίνα χαλαρώνει τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της (bullish),
Οι μισθοί στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας είναι αδύναμη. Kαι αυτό ενώ η αγορά είναι bullish, χωρίς μείωση του QE και με παραγωγικότητα «θαύμα».

peak_consumer.jpg

Από την άλλη, τα μέτρα στήριξης οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου φούσκα σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, με τον πληθωρισμό κόστους να φτάνει κάθε ημέρα σε νέα ύψη λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας και τα τεράστια προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, τα οποία χτυπούν αλύπητα τα περιθώρια κέρδους.

 
Την ίδια στιγμή, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πως θα υπάρξει συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πακέτο Biden ύψους 1,9 τρισεκ. δολ., ο πρόεδρος της Fed θα αλλάξει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2021, η νομισματική πολιτική θα αλλάξει, ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ τέλος μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τις καταθέσεις.
Ως εκ τούτου, η BofA εκτιμά πως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί σε στασιμοπληθωρισμό, το tapering θα διαδεχθεί του QE, τα επιτόκια θα αυξηθούν, όπως και οι κανονιστικές ρυθμίσεις και αποδόσεις στις μετοχές θα γίνουν αρνητικές.
Προειδοποιητική βολή ήταν τα δεδομένα του δείκτη μεταποίησης PMI.

Μάλλον, λοιπόν, το πάρτι τελείωσε, καταλήγει η BofA.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης