Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η υπερέκθεση των short στη μεταβλητότητα εγκυμονεί κινδύνους για τη Wall Street - Η Fed φέρνει αναστροφή τάσης

Nomura: Η υπερέκθεση των short στη μεταβλητότητα εγκυμονεί κινδύνους για τη Wall Street - Η Fed φέρνει αναστροφή τάσης
Το υψηλό γάμμα στη μεταβλητότητα εκτινάσσει την αγορά των options, ωστόσο… υπάρχουν κίνδυνοι, λέει η Nomura
Σχετικά Άρθρα

Το υψηλό gamma στη μεταβλητότητα εκτινάσσει την αγορά των options, ωστόσο ο σχηματισμός του «σφυριού», ελέω και Fed, αποτελεί σημάδι αναστροφής τάσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Νomura.
Ειδικότερα, ο δείκτης VIX κατρακύλησε στις 14 μονάδες, όταν έγιναν γνωστά τα δεδομένα από την αγορά εργασίας (850.000 νέες θέσεις εργασίας).
Και παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία έχει υπερθερμανθεί, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου συνεχίζουν να κατρακυλούν.
Σε αυτό το κλίμα, η Nomura αναφέρει ότι η συσσώρευση short θέσεων σε ό,τι αφορά την αγορά μεταβλητότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και μπορεί να εντείνει τους κινδύνους για ολόκληρο το σύμπαν των αγορών.
Σε κάθε περίπτωση, από τη μια πλευρά, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επίπεδωση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων – κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι η ψυχολογία της αγοράς εν συνόλω παραμένει σταθερή παρά τις επιβραδυντικές συνέπειες των «χρηματοοικονομικών συνθηκών» που μπορεί να συνδέονται με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed και το ενδεχόμενο μιας ακόμα πιο επιθετικής προσέγγισης των πληθωριστικών πιέσεων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Από την άλλη, οι μετέχοντες στην αγορά φαίνεται να ανησυχούν για την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, το οποίο εξελίσσεται σε… χτύπημα, καθώς φέρνει ακόμα πιο κοντά την απόφαση περιστολής του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή το tapering, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων.
Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, δεδομένου ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Μάιο, ενώ οι τιμές στον κλάδο της Ενέργειας στην κυριολεξία έχουν ξεφύγει (+25,1% τον Μάιο).
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα προϊόντα (+9,2%).

Ενίσχυση μεταβλητότητας

Επιστρέφοντας στην αγορά μετοχών, είναι λογικό αυτή η κατάσταση κάποια στιγμή να ενισχύσει τη μεταβλητότητα, αναφέρει η Nomura.
Εν προκειμένω αξίζει κάποιος να ανατρέξει και να δει τι έγινε τον Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, η πραγματική μεταβλητότητα στον δείκτη S&P 500 είναι 8,9 μονάδες (στο 7,7 εκατοστημόριο) σε μηνιαία βάση και, περιέργως, 10,9 μονάδες (0,4 εκατοστημόριο) σε τριμηνιαία βάση, με την αγορά της μεταβλητότητας να συγκεντρώνει επιπλέον 74,5 δισεκατομμύρια δολάρια (10,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τις τελευταίες 2 ημέρες).
image001_6.png
To καθαρό Vega στα future βραχυπρόθεσμης λήξης έχει μονόδρομη εκκαθάριση από τις αρχές του 2021, καθώς η συνολική long θέση που κορυφώθηκε μετά το σοκ που προκάλεσε η COVID στα τέλη του 2020 έχει πλέον μειωθεί σχεδόν στο μισό (119,1 mm, 47,3% από το 2011 έναντι 15,9% από το 2018).
image003_4.png
Συνολικά, οι πωλητές μεταβλητότητας σίγουρα ασκούν πιέσεις που μπορεί να ωθήσουν την αγορά σε μια ακραία περιοχή, καθώς οι αθρόες πωλήσεις στα options οδήγησαν σε ένα επικό υψηλό Gamma για τους traders (SPX $Gamma $44,2B / 95.5% QQQ $Gamma $730,9mm / 97,1%).
image003_4_1.png
Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν, υπό το φως αυτής της εξαιρετικά συμπιεσμένης μεταβλητότητας και σταθερότητας τιμών / τάσεων, που το μοντέλο CTA της Nomura εκτιμά το συνολικό ακαθάριστο «άνοιγμα» χαρτοφυλακίου στο 94,9%.
image002_6.png
Η υπερέκθεση, μέσω συσσώρευσης της μόχλευσης, οδήγησε σε πολλά προβλήματα, καθώς η μεταβλητότητα μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε «αρνητική κυρτότητα» στη δομή της αγοράς.
Μέχρι τότε, η συμπεριφορά της αγοράς μας δείχνει ότι το σορτάρισμα στη μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έως ότου η «νέα» guidance της Fed βγει στην επιφάνεια από το «πίσω μέρος» των ανακοινώσιμων οικονομικών δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης