Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pento Strategies: Πώς οι κεντρικές τράπεζες δολοφόνησαν τις αγορές – Η Fed, η BoJ και τα ελληνικά ομόλογα οδηγούν τον παραλογισμό

Pento Strategies: Πώς οι κεντρικές τράπεζες δολοφόνησαν τις αγορές – Η Fed, η BoJ και τα ελληνικά ομόλογα οδηγούν τον παραλογισμό

Ορισμένοι κύκλοι νομισματικής σύσφιξης δεν θα μπορούν να διαρκέσουν για πολύ και θα καταλήξουν σε καταστροφή –όπως συνήθως

Τα παράδοξα που έχουν δημιουργήσει στις αγορές ομολόγων οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναλύει ο Michael Pento, Pento Portfolio Strategies, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα και το τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, δεν μπορεί μια χώρα με χρέος 210% και έχοντας περάσει μια κρίση που την οδήγησε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη, να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια στην πενταετία.

Η περίπτωση της Ιαπωνίας

Η αγορά των κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας έχει μέγεθος περίπου 10 τρισ. δολάρια.
Είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο.
Ωστόσο, είναι σοκαριστικό ότι αυτή η τεράστια αγορά μόλις που κάνει συναλλαγές...
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αντικατέστησε συστηματικά και σκότωσε ολόκληρη την ιδιωτική αγορά για τα ομόλογα της.
Δηλαδή, δεν υπάρχουν σχεδόν ιδιώτες επενδυτές που μπορούν να τοποθετηθούν, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αγόρασε τόσο χρέος που οδήγησε τα επιτόκια κάτω από το μηδέν τοις εκατό το 2016.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η ελεύθερη αγορά πέθανε...
Οι επενδυτές αρνούνται τώρα να αγοράσουν ιαπωνικά ομόλογα, καθώς είναι εγγυημένο ότι θα χάσουν το κεφάλαιο σε ονομαστικούς όρους.
Αλλά ταυτόχρονα, δεν βιάζονται να πουλήσουν τις υπάρχουσες συμμετοχές τους, επειδή καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις τιμές των ομολόγων.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στο ίδιο πνεύμα, οι αποδόσεις των 5ετών ελληνικών ομολόγων έγινε πρόσφατα αρνητική.
Αυτό είναι εκ πρώτης όψεως απόδειξη ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαπράξει δολοφονία κατά της αγοράς.
Τον Φεβρουάριο του 2012, στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η πενταετής απόδοση του ελληνικού ομολόγου σημείωσε άνοδο στο 63%.
Η ελεύθερη αγορά έκρινε το έθνος αφερέγγυο και ότι δεν μπορούσε ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος του χωρίς να επιστρέψει στη δραχμή.
Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν - έχει νόημα, σωστά;
Επίσης, το 2012, ο λόγος του ελληνικού εθνικού χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 160%.
Σήμερα, αυτός ο λόγος έχει αυξηθεί στο 210%.
Κι όμως, αυτά τα ομόλογα εμφανίζουν αρνητική ταμειακή ροή που διαρκεί 5 χρόνια.
Μόνο ένα πράγμα έχει αλλάξει: οι κεντρικές τράπεζες έκριναν υποχρεωτική την παρέμβαση και την αντικατάσταση ολόκληρης της ζήτησης για δημόσιο χρέος, προκειμένου να οδηγηθούν τα επιτόκια στο μηδέν.
Είναι ο μόνος τρόπος που αυτές οι χώρες θα έχουν διαπιστευτήρια φερεγγυότητας.

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι ΗΠΑ

Δυστυχώς, οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την Ελλάδα και την Ιαπωνία.
Και γι 'αυτό ορισμένοι κύκλοι νομισματικής σύσφιξης δεν θα μπορούν να διαρκέσουν για πολύ και θα καταλήξουν σε καταστροφή –όπως συνήθως.
Στην πραγματικότητα, ο J. Powel πιθανότατα θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές προτού καταφέρει να τερματίσει το τρέχον ιστορικό και τεράστιο πρόγραμμα QE.
Για να αντιληφθεί κανείς πόσο εύθραυστες είναι αυτές οι αγορές, αρκεί να δει το sell off κατά τη διάρκεια της εβδομάδας γύρω από τη συνέντευξη τύπου του Powell τον Ιούνιο.
Η Fed δεν έχει αρχίσει να τερματίζει το QE ακόμα.
Στην πραγματικότητα, δεν έχει καν ορίσει ημερομηνία για να ξεκινήσει το tapering.
Το μόνο που έχει κάνει είναι ότι παραδέχονται ότι έχουν αρχίσει να συζητούν πότε να σκεφτούν μια στιγμή για την έναρξη της μείωσης του ρυθμού στις αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Πότε θα έρθει το κραχ...

Η αλήθεια είναι ότι οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων και τα επίπεδα του χρέους έχουν οδηγηθεί σε τερατώδη επίπεδα που απαγορεύουν την αυστηρότερη νομισματική πολιτική πριν από την κατάρρευση ολόκληρου του εύθραυστου και τεχνητού οικοδομήματος.
Αυτή τη στιγμή, το μοντέλο πληθωρισμού / αποπληθωρισμού και οικονομικού κύκλου 20 σημείων μου δείχνει ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για να συνεχιστεί αυτή η αγορά ταύρων.
Ωστόσο, ο χρόνος για μια μαζική συμφωνία των τιμών των περιουσιακών στοιχείων πλησιάζει.
Το αγαπημένο μάντρα της Wall Street μετά την οικονομική κρίση ήταν: είτε η οικονομία βελτιώνεται αρκετά για να ενισχύσει τα κέρδη και την αγορά, είτε η Fed θα συνεχίσει να εκτυπώνει χρήματα για να υποστηρίξει τις μετοχές και να δημιουργήσει μια διαρκή αγορά ταύρων.
Τώρα, ως αποτέλεσμα της «επιτυχίας» της Fed με τη δημιουργία πληθωρισμού, ισχύει ο ακριβώς αντίθετος υπολογισμός: είτε η οικονομία σύντομα θα επιβραδύνεται αρκετά σημαντικά από μόνη της, η οποία θα μειώσει τα EPS και τον πληθωρισμό, είτε η Fed θα σφίξει τη νομισματική πολιτική μέχρι να εξομαλυνθεί ο πληθωρισμός, κάτι που θα προκαλέσει την κατάρρευση των περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης