Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EBRD: Ανάπτυξη 4% το 2021 και 5,5% το 2022 για Ελλάδα - Χρηματοδότηση άνω των 70 δισ. την επόμενη επταετία

EBRD: Ανάπτυξη 4% το 2021 και 5,5% το 2022 για Ελλάδα - Χρηματοδότηση άνω των 70 δισ. την επόμενη επταετία
Η EBRD προβλέπει σημαντική άνοδο του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη και προχωρούν μεγάλα έργα υποδομών.
Σχετικά Άρθρα
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε σταθερή ανοδική τάση για αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 2020, αλλά η πανδημία Covid-19 σταμάτησε την ανάκαμψη αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2 τοις εκατό το 2020, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του πολύ σημαντικού τουρισμού, συμβάλλοντας στη μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 44%.
Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε επίσης κατά 4,7%.
Τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή το 2021, με το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση.
Οι εξαγωγές αγαθών συνεχίζουν να αποδίδουν έντονα και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται από τα τέλη του 2020.
Τα δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με το Covid-19 το 2021 προβλέπονται σε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,9% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του φόρος αλληλεγγύης, ευνοϊκά κρατικά δάνεια, χαμηλότερη κοινωνική ασφάλεια συνεισφορές και επιδοτήσεις για μακροπρόθεσμα άνεργους.
Η EBRD αναμένει ρυθμό ανάπτυξης του 4% για το 2021 και περαιτέρω επιτάχυνση στο 5,5% το 2022.
Η EBRD προβλέπει σημαντική άνοδο του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη και προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών.
Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν πτωτικά ρίσκα στην πρόβλεψη, κυρίως λόγω της πανδημίας και της επίπτωσης στους κλάδους τουρισμού και υπηρεσιών.
Τα σινιάλα ανάκαμψης είναι ορατά από φέτος, με το ΑΕΠ να ενισχύεται σε τριμηνιαία βάση κατά 4,4% το πρώτο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα, με την Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδότηση άνω των 70 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της Ελλάδας, η EBRD σημειώνει: «Θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο τουρισμός, αλλά παραμένουμε θετικοί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων και των επενδυτικών κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα για έργα σε τομείς-κλειδιά».
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες.

greece_1.JPG


greece_1_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης