Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά ευάλωτα τα ομόλογα σε πιθανό tapering της ΕΚΤ

Citigroup: Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, αλλά ευάλωτα τα ομόλογα σε πιθανό tapering της ΕΚΤ
Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα σε μια μείωση ή παύση του PEPP λόγω της μη επιλεξιμότητάς τους για το PSPP
Σχετικά Άρθρα

Η ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης στην Ελλάδα ήταν από τους βασικούς λόγους που η οικονομία της δέχτηκε μικρότερο του αναμενομένου πλήγμα το 2020.
Εκεί αποδίδει η Citigroup τα μονοψήφια ποσοστά ύφεσης την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα, ενώ δεδομένου της παρατεταμένης περιόδου υποεπενδύσεων και τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν σοβαρά και μεγάλα περιθώρια και ευκαιρίες επενδύσεων.

Ευάλωτα τα ελληνικά ομόλογα σε πιθανό tapering από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τη Citigroup, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει το ρυθμό PEPP, του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να υποστηρίξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο, μια πιθανή μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ θα είναι ίσως η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη των spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η Citigroup, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα σε μια μείωση ή παύση του PEPP λόγω της μη επιλεξιμότητάς τους για το PSPP, ήτοι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι άφθονοι πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το NextGenEU πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια.
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).
Οι επιχορηγήσεις θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων – κυρίως αναδιαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς, ανακαίνιση κτιρίων και παροχή υποστήριξης σε βιομηχανίες τουρισμού και υπηρεσιών που πλήττονται από το Covid.
Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε συνθήκες αγοράς, προσθέτοντας επομένως στο ακαθάριστο χρέος αλλά πιθανώς όχι στο καθαρό χρέος.
Ο σαφής κύριος στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι να στηρίξει τις επενδύσεις (εγχώριες και ξένες), μετά από μια δεκαετία χαμηλής απόδοσης, και να βελτιώσει το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Καλές οι προοπτικές

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους βασικούς του στόχους, σύμφωνα με τη Citigroup.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική - η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου το 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης