Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Αποτυχημένο το «εργαστήριο» της Fed, σπαταλά καθημερινά 4 δισ. δολ. - Απαιτείται νομισματική σύσφιξη

BofA: Αποτυχημένο το «εργαστήριο» της Fed, σπαταλά καθημερινά 4 δισ. δολ. - Απαιτείται νομισματική σύσφιξη
Χαώδης η πολιτική της Fed, γεμάτη ανεπιτυχή πειράματα...
Σχετικά Άρθρα

Aποτυχημένη χαρακτηρίζει σε αδρές γραμμές την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves, FED) με ανάλυσή της η Bank of America Merill Lynch επ’ αφορμή της πρόσφατης συνάντησης των μελών της FOMC και των δηλώσεων των μελών της.
Ειδικότερα, πολλοί είναι αυτοί που σοκαρίστηκαν από την επί το αυστηρότερον μεταστροφή της Fed σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της.
Ωστόσο, η BofA είχε πριν από πολύ καιρό προειδοποιήσει πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού, σε περίπτωση που δεν προέβαινε σε κανένα μέτρο.
Και ενώ, σύμφωνα με όσα λένει οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στη Fund Manager Survey, βασικό στοιχείο των τρεχουσών πληθωριστικών πιέσεων είναι η παροδικότητά τους, η Fed τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια…
Όπως γράφει λοιπόν η BofA, η Fed εγκαταλείπει τη χαλαρότητα και συσφίγγει σιγά σιγά τα λουριά, αποδεχόμενη το πλέον προφανές, ότι δηλαδή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 4 δισεκ. δολ. την ημέρα και τα μηδενικά επιτόκια δεν είναι συμβατά:
α)Με τιμές των μετοχών, τις αποδόσεις των ομολόγων και με τις τιμές των κατοικιών, που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
β)Με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (+15%), τις πωλήσεις λιανικής (+40%), τους μισθούς, τον δείκτη καταναλωτή (+8%)
nfp_bofa_artficially_2.jpg
γ)Με τον κοινωνικοοικονομικό στόχο και την απαίτηση για μείωση των ανισοτήτων.
dovishness_ESG_1.jpg
Τα κακά νέα έγιναν... καλά

Η χαοτική «συνθηκολόγηση» της Fed σημαίνει επίσης ότι, παρότι μέχρι τώρα η χαλάρωση ήταν καλό νέο, πλέον bullish είναι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται πως τις παγκόσμιες αγορές έχει κατακλύσει ένα τσουνάμι ρευστότητας, με τις «Βig 4» των τραπεζών, δηλαδή τις Fed, ECB, BoJ, BOE να έχουν ρίξει 8,5 τρισ. δολ. το 2020 και 3,4 τρισεκ. δολ. το 2021.
Σημειώνεται πως το 2022 αυτά τα ποσά θα μειωθούν στο 0,3 τρισεκ. δολ.
Εν μέσω αυτής της ταχείας επιβράδυνσης στο QE, η BofA βλέπει επίσης μια απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών από την πλευρά των επιτοκίων με 19 αυξήσεις έως τώρα το ‘21, έναντι 5 το ’20.
19_rate_hikes_so_far.jpg
Οι ΗΠΑ πάσχουν από παροδικό… υπερπληθωρισμό

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2021 κυμάνθηκε στο 3,8%, ενώ επιφυλάσσεται, ως έναν βαθμό, για το αν η επιτάχυνσή του οφείλεται σε λόγους που χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα εισάγει τον δείκτη του μεταβατικού πληθωρισμού, θεωρώντας πως ναι μεν επί του παρόντος είναι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, από την άλλη όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου.
Έτσι επιβεβαιώνεται πως οι ΗΠΑ διανύουν περίοδο παροδικού υπερπληθωρισμού…

Αλλά πώς ορίζεται το εφήμερο;

Όπως εξηγεί η τράπεζα, εδώ και καιρό οι οικονομολόγοι διακρίνουν τον παροδικό από τον εφήμερο πληθωρισμό.
Ο «βασικός πληθωρισμός» δημιουργήθηκε από αυτήν την επιθυμία, δεδομένων της αστάθειας στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και της έλλειψης «σήματος» για ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις.
Σημειώνεται ότι ο βασικός πληθωρισμός παρακολουθείται στενά σε πραγματικό χρόνο.
Για το σκοπό αυτό, πολλές από τις περιφερειακές τράπεζες της Federal Reserve έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους εναλλακτικούς δείκτες μέσω των οποίων μετρούν τον προσωρινό πληθωρισμό.
Οι δείκτες βασίζονται στις προσδοκίες και την προοπτική.
Ο δείκτης μεταβατικού πληθωρισμού BofA στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει όλες αυτές τις πληροφορίες, αφού χρησιμοποιεί 11 διαφορετικές εκτιμήσεις από τις 11 διαφορετικέςς Fed.
Για κάθε εκτίμηση, προσαρμόζεται στον μέσο όρο των σχετικών δεικτών.
Για παράδειγμα, ο κυκλικός πληθωρισμός της San Francisco Fed κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,66% σε ετήσια βάση από το 1995-2019, ενώ ο βασικός πληθωρισμός έχει μέσο όρο 1,72% σε ετήσια βάση.
Η BofA υποθέτει ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει τον παροδικό πληθωρισμό και ως εκ τούτου πρέπει να τον προσαρμόσει σε πραγματικό χρόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA δηλώνει ότι ο δείκτης της βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, όμως μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω...
Υποδηλώνει επίσης είτε ότι οι τιμές - είτε μόνιμες είτε παροδικές - δεν αυξήθηκαν ποτέ γρηγορότερα!
Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ πάσχουν από υπερπληθωρισμό...
transitory_hyperinflation_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης