Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Όσοι ανησυχούν για τη λήξη στο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ… έρχεται το πρόγραμμα μετά την πανδημία (PRPP)

JP Morgan: Όσοι ανησυχούν για τη λήξη στο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ… έρχεται το πρόγραμμα μετά την πανδημία (PRPP)

Η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει αντικατάσταση του PEPP με το PRPP, πιθανόν τον Σεπτέμβριο του 2021, ή και αργότερα

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι για την πορεία των έκτακτων εργαλείων που έχει εφαρμόσει για την στήριξη της οικονομίας, με την JP Morgan να εκτιμά ότι τίποτα δεν θα τελειώσει στο πρόγραμμα της πανδημίας, το PEPP δηλαδή, στο οποίο εντάσσεται και η Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την JP Morgan, οι σχετικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική εν γένει αναμένονται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά αναφορικά με το PEPP πιθανότατα θα καθυστερήσουν λίγο διάστημα.

Οι επιλογές της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την JP Morgan, η ΕΚΤ έχει πολλές επιλογές για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά το PEPP, αλλά μερικές δεν είναι πολύ ελκυστικές.
Ένα σενάριο είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών τίτλων, το PEPP, με όλο το φάσμα της ευελιξίας του ακόμη και όταν το ΑΕΠ σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη.
Μια απλή αύξηση στο πρόγραμμα APP (αγορές τίτλων 20 δισ. μηνιαίως), με ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό (π.χ. 30 δισ. ευρώ / μήνα), θα ήταν απολύτως δικαιολογημένος δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εκτελεστικό συμβούλιο.
Θα μπορούσε επίσης να μεταβάλει τα όρια έκδοσης / εκδότη, αλλά είναι απίθανο να έχει την ευελιξία να ελέγχει τα spreads, ενώ είναι πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί σε ένα πρόγραμμα που φαίνεται να τρέχει πολύ πέρα από τη φάση κρίσης του COVID-19.

Από το PEPP στο PRPP

Κατά την άποψη της JP Morgan, ο καλύτερος συμβιβασμός είναι να ξεκινήσει η ΕΚΤ ένα πρόγραμμα αντικατάστασης για το PEPP, το οποίο θα προσαρμοστεί στη φάση ανάκαμψης, δηλαδή, ένα πρόγραμμα μετά την πανδημία (PRPP).
Στο PRPP θα δοθεί ένας φάκελος αγοράς και ένα χρονικό πλαίσιο, και θα έχει την ίδια ευελιξία για τον έλεγχο των αποδόσεων αλλάζοντας τον ρυθμό αγορών.
Σε αντίθεση με το PEPP, η ευελιξία θα έγκειται στη διαχείριση των spreads, καθώς οι αγορές θα καθοδηγούνται στενότερα από το κλειδί κεφαλαίου, σε αντίθεση με το PEPP.
Αυτό το πρόγραμμα θα διατηρεί την προαιρετικότητα, ενώ θα καθιστά σαφές ότι η φάση ανάκαμψης από το COVID-19 διαφέρει από τη φάση της κρίσης.
Ως εκ τούτου, η πίεση της αγοράς εν μέρει θα είναι διαχειρίσιμη, διαμορφώνοντας τον συνολικό ρυθμό αγορών, εάν η άνοδος των spreads έχει αρκετά μεγάλο αντίκτυπο στους όρους χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ συνολικά.
Αυτό προϋποθέτει ότι θα γίνει πιο δύσκολο με την πάροδο του χρόνου η διάκριση μεταξύ προβλημάτων σε μεμονωμένες χώρες που προέκυψαν από τον COVID-19 και όχι από εσωτερικές πολιτικές, αναφέρει η JP Morgan.

Το χρονοδιάγραμμα

Το βασικό σενάριο είναι ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά με τον κίνδυνο καθυστερημένης απόφασης για το PRPP.
Σε γενικές γραμμές, η JP Morgan εκτιμά ότι η πιο hawkish στάση από τους κεντρικούς τραπεζίτες θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης και θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις που αναφέρονται παραπάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης