Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αγοράζουν εσαεί κρατικά ομόλογα – Η «νάρκη» του χρέους

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αγοράζουν εσαεί κρατικά ομόλογα – Η «νάρκη» του χρέους

Οι κρατικές τράπεζες διακρατούν πάνω από το 20% των υπό διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να απορροφήσουν τη μαζική αύξηση των εκδόσεων χρέους το 2020 και κατέστησαν ο μεγαλύτερος πιστωτής στις περισσότερες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατέχοντας πάνω από το 20% των υπό διαπραγμάτευση κρατικών ομολόγων στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.
Εντούτοις, δεν μπορούν να αγοράζουν ομόλογα εσαεί, σύμφωνα με την ομιλία που εκφώνησε σε διαχειριστές χρέους στο «2021 Public Debt Management Forum» ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Geoffrey Okamoto την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.

Οι κίνδυνοι

Ο Okamoto αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξάπλωσης του χρέους, παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.
Πράγματι, οι κίνδυνοι μίας κρίσης χρέους έχουν αυξηθεί, καθώς το μερίδιο του βραχυπρόθεσμου χρέους αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σημείωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος.
Από την άλλη πλευρά το χρέος των αναδυόμενων αγορών προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 76% του ΑΕΠ έως το 2027.

Στρατηγικές διαχείρισης

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Geoffrey Okamoto , ότι οι διαχειριστές χρέους θα πρέπει να εκπληρώσουν ένα πραγματικά «Ηράκλειο έργο» που είναι η αναζήτηση νέας χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν τα συνεχιζόμενα μεγάλα ελλείμματα, ενόσω θα διαχειρίζονται ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο χαρτοφυλάκιο χρέους.
Συνεπώς, οι στρατηγικές διαχείρισης του χρέους πρέπει, κατά τον Okamoto, να δημιουργήσουν επαρκή χώρο για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη τροχιά χρέους, ακόμη και αν ο δρόμος προς την ανάκαμψη δεν είναι τόσο ομαλός όσο προβλέπεται σήμερα.

Αναδιάρθρωση χωρίς καθυστέρηση

«Εκεί όπου το χρέος δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται αναδιάρθρωση χωρίς καμία καθυστέρηση.
Επιπλέον, θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της διαφάνειας (όσον αφορά τα στοιχεία) του χρέους, ειδικά στη σημερινή περίοδο της αβεβαιότητας.
Η έλλειψη διαφάνειας αυξάνει την αβεβαιότητα, το ρίσκο και το κόστος δανεισμού: εάν οι πιστωτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι χρωστά κάθε χώρα, σε ποιόν και υπό ποιούς όρους, δεν δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Και σε έναν κόσμο με αυξημένο κίνδυνο χρέους, αυτό θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να διατηρήσουμε και να χάσουμε την πρόσβαση στις αγορές», κατέληξε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης