Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Γιατί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι ίδια ή και χαμηλότερη από του ιταλικού; - Τέλος παιχνιδιού το 2022;

Deutsche Bank: Γιατί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι ίδια ή και χαμηλότερη από του ιταλικού; - Τέλος παιχνιδιού το 2022;
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην Ελλάδα χάρη στο μικρό μέγεθος της αγοράς

Στην έλλειψη αρκετών ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά αποδίδει η Deutsche Bank το γεγονός ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι ελαφρώς χαμηλότερη από εκείνη των ιταλικών, ωστόσο εφιστά την προσοχή για μετά το 2022, όταν, όπως έχει προγραμματιστεί θα μειωθεί ή θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μέχρι χτες, 8 Ιουνίου 2021, παρατηρήθηκε μια σπάνια «ιδιαιτερότητα», που όμοια της δεν είχε υπάρξει από το 2009.
Τα λεγόμενα «ομόλογα - σκουπίδια» που εκδίδει η Ελλάδα, βάσει των πστοληπτικών αξιολογήσεων από τους οίκους, πλήρωναν τώρα λιγότερο από τα ιταλικά 10ετή ομόλογα.
Βέβαια σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, μία ημέρα μετά την δημοπρασία ιταλικών ομολόγων κατά την οποία οι προσφορές ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από το ζητούμενο ποσό, το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με το ελληνικό γύρισε υπέρ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η ανισορροπία λόγω νομισματικής πολιτικής

Για τους επενδυτές που είναι αρκετά ευέλικτοι για να κινηθούν σε αυτά τα ευμετάβλητα, αλλά υψηλής απόδοσης τίτλους, όπως οι ελληνικοί, αποδεικνύεται μια ευκαιρία να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τους ρυθμούς αγοράς τίτλων στην επόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη 10 Ιουνίου.
Εάν επιβεβαιωθούν, το πιθανότερο σενάριο, οι αποφάσεις θα έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην Ελλάδα χάρη στο μικρό μέγεθος της αγοράς.
Έτσι, αυτή η προτίμηση προς τους ελληνικούς τίτλους αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες για σχέδιο αντιμετώπισης της ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022, σχετικά με τα ελληνικά χρεόγραφα που δεν κατέχουν την επενδυτική βαθμίδα και δεν μπορούν να υπαχθούν στο κλασσικό QE.


Σε καθοδική τροχιά το ελληνικό spread

Οι αναλυτές πάντως αναμένουν περαιτέρω μείωση του ελληνικού spread, έναντι του γερμανικού, καθώς η προθυμία για αποδόσεις σε τίτλους που τελούν υπό το δίχτυ της ΕΚΤ είναι τεράστια και οι τίτλοι αυτοί πολύ λίγοι.
«Παρά το υψηλό χρέος προς το ΑEΠ της Ελλάδας συνολικά, δεν υπάρχει πολύ εμπορεύσιμο χρέος», επιβεβαίωσε και ο Mark Nash, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Jupiter Asset Management.
Μάλιστα, ο ίδιος αναμένει ότι το spread των ελληνογερμανικών ομολόγων θα μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που είχε δει τελευταία πριν από την κατάρρευση των Lehman Brothers πριν από μια δεκαετία.

Τέλος του PEPP το 2022;

Όσο η Ευρώπη οδεύει προς το τέλος της πανδημίας, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, τόσο η ΕΚΤ οδηγείται προς το τέλος του PEPP.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι το πρόγραμμα των συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, όπως έχει ανακοινωθεί ως στόχος της ΕΚΤ.
Σημειώνεται πως αύριο Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, απ' όπου αναμένονται περισσότερα στοιχεία για τους στόχους σχετικά με το PEPP και τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης