Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mobius: Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε σύγχυση – Όλα θα κριθούν από τη Fed και την ΕΚΤ

Mobius: Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε σύγχυση – Όλα θα κριθούν από τη Fed και την ΕΚΤ

Οποιαδήποτε πτώση της προσφοράς χρήματος ως αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα είναι πολύ κακό για τις αγορές

Η αστάθεια της αγοράς και οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών πρέπει να παρακολουθούνται «πολύ προσεκτικά», προειδοποίησε ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius, περιγράφοντας ότι «τρελές κινήσεις» σε περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin τροφοδοτούνται από τον «αποπροσανατολισμό και τη σύγχυση» των επενδυτών.

Η κερδοσκοπία της αγοράς για το πότε οι κεντρικές τράπεζες, και ιδίως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, έχει κορυφωθεί για μήνες, δεδομένης της νέας ανάκαμψης από την πανδημία και το φάσμα του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο ιδρυτής συνεργάτης της Mobius Capital Partners, δήλωσε ότι οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
«Οποιαδήποτε πτώση της προσφοράς χρήματος ως αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών θα είναι, νομίζω, πολύ κακό για τις αγορές.
Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να το παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Mobius.

Αυξάνεται η αβεβαιότητα

"Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αυτό είναι σίγουρο", πρόσθεσε.
Ακόμη και χωρίς ανησυχίες σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες, υπήρξαν περιπτώσεις ακραίας αστάθειας της αγοράς από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένης της τρέλας των λιανικών συναλλαγών που έπληξε τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ, καθοδηγούμενες σε μεγάλο βαθμό από την Reddit και την αγορά κρυπτογράφησης, ιδιαίτερα στο bitcoin.
Ο Mobius πιστεύει ότι η συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων μεταξύ των επενδυτών και η αστάθεια της αγοράς βρίσκονται σε ανισορροπία.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν μετρητά στο χέρι που θέλουν να κάνουν κάτι και, δεύτερον, πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται.
Το γεγονός ότι έχουν δει το bitcoin, στο οποίο είχαν μεγάλη πίστη, να υποχωρεί μπερδεύονται», είπε.
"Έτσι έχουμε μια αστεία κατάσταση με πολλά χρήματα στην τσέπη αρκετών και πολλή σύγχυση και αποπροσανατολισμό, οπότε νομίζω ότι αυτό είναι που οδηγεί πολλές από αυτές τις τρελές κινήσεις στην αγορά", ανέφερε.

Έχει συνέχεια η άνοδος;

Παρ 'όλα αυτά, ο Mobius πιστεύει ότι οι αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν μειώσουν πολύ γρήγορα τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
«Με την τεράστια ρευστότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η αγορά δεν μπορεί να ανέβει ψηλότερα, όχι μόνο αυτή των ΗΠΑ αλλά και οι δείκτες MSCI και αναδυόμενων.
Μπορούμε να δούμε μια συνέχεια, εκτός εάν υπάρχει μεγάλη πτώση της προσφοράς χρήματος και γι' αυτό πρέπει να παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα της Fed», ανέφερε ο Mobius.

Η συνταγή για την καταστροφή

Ο Mobius σημείωσε την απόδοση μερικών αναδυόμενων αγορών χάρη στην αυξημένη παγκόσμια προσφορά χρήματος και επεσήμανε πώς ορισμένα νομίσματα, όπως το κινέζικο και το βραζιλιάνικο, είχαν καλή απόδοση κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και ότι οι προοπτικές ήταν επίσης απρόβλεπτες μεταξύ των νομισμάτων.
«Θα δείτε πολλές από αυτές τις ασυνήθιστες κινήσεις να συνεχίζονται» σημείωσε, με «μερικές από αυτές να δικαιολογούνται αλλά πολλές από αυτές όχι», δημιουργώντας μια πολύ αβέβαιη προοπτική.
«Έτσι, στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε σε μια πολύ, πολύ αβέβαιη κατάσταση... και φυσικά αυτό σημαίνει μια συνταγή για καταστροφή για μερικούς ανθρώπους που επενδύουν», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης