Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η τρελο-Yellen έχει ξεφύγει, πιστεύει πως ο πληθωρισμός είναι καλό σημάδι…

Phoenix Capital: Η τρελο-Yellen έχει ξεφύγει, πιστεύει πως ο πληθωρισμός είναι καλό σημάδι…
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, είναι άσχετη
Σχετικά Άρθρα

Από ανεδαφικές έως αστείες θεωρεί τις θέσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen περί πληθωρισμού η Phoenix Capital.
Τι είχε πει η Yellen; Όπως εκτίμησε, το σχέδιο δαπανών των 4 τρισεκ. δολαρίων της κυβέρνησης Biden θα είναι ωφέλιμο για τη χώρα, ακόμη και αν συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού και οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.
«Εάν καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον ελαφρώς υψηλότερων επιτοκίων, θα ήταν στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα για την κοινωνία και τη θέση της Fed», δήλωσε η Yellen σε συνέντευξή της στο Bloomberg News κατά την επιστροφή της από τη σύνοδο των G7 στο Λονδίνο.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Phoenix Capital, αυτές ήταν οι πιο αστείες έως και ηλίθιες δηλώσεις που έχει εκστομίσει υπουργός Οικονομικών.
Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η Yellen έχει ξεχάσει ποια είναι η θέση της.
Ωστόσο, συνεχίζουν, σε όλη τη σταδιοδρομία της πιο πολύ συμπεριφερόταν σαν ακαδημαϊκός.
Με άλλα λόγια, αδυνατεί να κατανοήσει τη φύση και τη λειτουργία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

4 τρισεκ. δολ.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή της για τα 4 τρισεκ. δολ. και πως ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια θα ωφελήσουν την οικονομία, η Phoenix Capital αναφέρει τα εξής:
Τον τελευταίο χρόνο, η τιμή όλων όσα τρώνε οι Αμερικανοί έχουν αυξηθεί.
Τα γεωργικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 62%, ο χαλκός κατά 108%, η βενζίνη κατά 260% και η ξυλεία κατά 298%.
GPC67211_1.png
Φυσικά, οι υψηλότερες τιμές δεν είναι απαραίτητα καταστροφή, υπό την προϋπόθεση ότι τα εισοδήματα αυξάνονται με παρόμοιο ρυθμό.
Εάν ο πληθωρισμός είναι 5%, αλλά τα εισοδήματα αυξάνονται κατά 5% ή περισσότερο, η ζημιά που υφίστανται η οικονομία και ο μέσος Αμερικανός δεν είναι καταστροφική.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, όταν το κόστος των εμπορευμάτων, ιδίως των τροφίμων και της ενέργειας, αυξάνεται τουλάχιστον κατά 50%, με τα εισοδήματα να ενισχύονται μάξιμουμ κατά 30%, υπάρχει σαφές πρόβλημα.  
Με απλά λόγια, αν τα εισοδήματα στις ΗΠΑ αυξάνονταν με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, θα κάναμε λόγο για καλό πληθωρισμό.
Ωστόσο, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η ιδέα ότι ακόμη υψηλότερος πληθωρισμός θα είναι «καλός» για τις ΗΠΑ από μόνη αποτελεί μια γελοιότητα.
Και παρότι η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ έχει κάποια χρόνια διακυβέρνησης μπροστά της για να αποδείξει τι μπορεί να κάνει, το γεγονός ότι ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού συστήματος πιστεύει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα ήταν καλός για τις ΗΠΑ… είναι προβληματικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης