Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τυπογραφικό λάθος ή... ευκαιρία του αιώνα; - Η Goldman Sachs βλέπει απόδοση 1.062% στην Πειραιώς με τιμή στόχο 17,49 ευρώ

Τυπογραφικό λάθος ή... ευκαιρία του αιώνα; - Η Goldman Sachs βλέπει απόδοση 1.062% στην Πειραιώς με τιμή στόχο 17,49 ευρώ
Η Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στην Τράπεζα Πειραιώς στα 17,49 ευρώ...
Μετά τις προμήθειες ρεκόρ που έλαβε από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η Goldman Sachs επιδίδεται σε φανταστικά σενάρια αποτίμησης των μετοχών, ενώ την ίδια ώρα ως σύμβουλος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς κατά παράβαση των κανόνων αξιολογεί την τράπεζα και θέτει και τιμή στόχο.
Η τιμή στόχος προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος...
Η Goldman Sachs έδωσε τιμή στόχο στην Τράπεζα Πειραιώς στα 17,49 ευρώ... που σημαίνει κεφαλαιοποίηση 22 δισ.
Από τα επίπεδα των 1,52 ευρώ που κινείται σήμερα, 1η Ιουνίου 2021, αυτό σημαίνει ότι βλέπει δυνατότητα ανόδου 1.062%... αλλά η σύστασή της είναι η ουδετερότητα!
Εάν λάβουμε ότι οι παραδοχές της Goldman Sachs είναι ρεαλιστικές - που προφανώς δεν είναι - το P/E διαμορφώνεται στο 666x και το P/BV 4,5x.
Αυτή τη στιγμή καμία τράπεζα στον κόσμο, τουλάχιστον από τις 150 μεγαλύτερες παγκοσμίως δεν έχει P/BV πάνω από 1,5x.
Πως είναι δυνατόν μια τράπεζα με πιθανή αποτίμηση 22 δισ. θα έχει κέρδη 33 εκατ. το 2021 και 271 εκατ. το 2022.
Προφανώς για την έκθεση της Goldman Sachs δεν ευθύνεται σε τίποτα η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά η σχεδόν αστεία μεθοδολογία που ακολούθησε η αμερικανική τράπεζα και η οποία προφανώς πολύ άμεσα θα ανασκευάσει τις εκτιμήσεις της.
Εικόνα

"Συστήνουμε ουδετερότητα (neutral) και εκτιμούμε τη μετοχή χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία ROTE / COE για να επιτύχουμε τον 12μηνο στόχο τιμών των 17,49 ευρώ", αναφέρει η Goldman Sachs επί λέξη.
Μάλιστα, οι βασικοί κίνδυνοι για την επενδυτική της άποψη, τις προβλέψεις και τον στόχο τιμών περιλαμβάνουν:
1) πιθανή αλλαγή της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας
2) ανακοίνωση πρόσθετων, μη αραιωτικών συστημικών λύσεων για τον τομέα / την υλοποίηση των κινδύνων εκτέλεσης γύρω από το σχέδιο «Ηρακλής» (HAPS)
3) θετικές / αρνητικές εκπλήξεις κεφαλαίου
4) μια αναβάθμιση / υποβάθμιση στις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας
5) χαμηλότερη / περαιτέρω συμπίεση περιθωρίου (έναντι προσδοκιών)

Τι σταχυολόγησε η Goldman Sachs από το conference call της διοίκησης της Πειραιώς

1) Σχέδιο μείωσης NPE: η διοίκηση αναμένει την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων Phoenix και το Vega στο β' 3μηνο του έτους, ενώ οι συναλλαγές Sunrise 1 & 2 προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, αν και μια απόκλιση κατά ένα τρίμηνο δεν μπορεί να αποκλειστεί

2) Ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης: από τα non dilutive μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, περίπου 0,8 δισ. ευρώ έχουν «εξασφαλιστεί» από το πρώτο τρίμηνο του 2021
Pro forma για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε το φέτος και το 50% του αντίκτυπου Phoenix-Vega, το μεταβατικό TCR της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,5% (έναντι 14,2% αναφερόμενο), ενώ ενσωματώνοντας τον πλήρη αντίκτυπο αυτών των τιτλοποιήσεων NPE θα φτάσει έως 16,5%.

3) Έκδοση ΑΤ1 πιθανόν 600 εκατ. ευρώ, μετά την αναβάθμιση της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων.

4) Στόχος για νέα δάνεια 5,7 δισ. ευρώ με τη διοίκηση να παραμένει πιστή στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης