Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η αύξηση του χρέους στις αναδυόμενες αγορές συγκρατεί την ανάκαμψη και διευρύνει το χάσμα με τον ανεπτυγμένο κόσμο

Moody's: Η αύξηση του χρέους στις αναδυόμενες αγορές συγκρατεί την ανάκαμψη και διευρύνει το χάσμα με τον ανεπτυγμένο κόσμο
Το συνολικό παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολ. ή στο 366% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2020, σύμφωνα με τη Moody’s
Η διόγκωση των επιπέδων χρέους μπορεί να αναγκάσει τις αναδυόμενες αγορές σε μικρότερη ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τη Moody's.
«Με την πανδημία, το χρέος αυξήθηκε σε όλους τους τύπους... η μεγάλη αύξηση φυσικά ήταν στο δημόσιο χρέος - και δεν αποτελεί έκπληξη λόγω αυτής της ανάγκης για παροχή δημοσιονομικών κινήτρων, ενώ την ίδια στιγμή τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν πολύ», δήλωσε ο Steve Cochrane, επικεφαλής οικονομολόγος Ασία-Ειρηνικού στη Moody's Analytics.
«Ο πραγματικός αντίκτυπος, ωστόσο, πιστεύω ότι είναι ένα είδος αυξανόμενου χάσματος μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών.
Τα φορτία χρέους αυξήθηκαν περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές και μπορεί να έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία όσον αφορά τη διαχείριση αυτού του χρέους», πρόσθεσε.

Το συνολικό παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολ.

Το συνολικό παγκόσμιο χρέος σε κυβερνητικούς, εταιρικούς, οικιακούς και χρηματοοικονομικούς τομείς αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολάρια ρεκόρ το 2020, σύμφωνα με ανάλυση της Moody’s Analytics.
Η αύξηση οδήγησε το παγκόσμιο χρέος στο νέο υψηλό του 366% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Μάλιστα, το συνολικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία και τώρα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ανεξόφλητου χρέους παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση.
Οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία, ξεχώρισαν στην έκθεση του Moody’s Analytics για το ότι είχαν αυξημένα βάρη χρέους σε περισσότερους από έναν τομείς.
Πολλές αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Αργεντινής και της Μαλαισίας, αντιμετωπίζουν μια νέα αύξηση των λοιμώξεων από κορωνοϊό, ενώ ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία αναφέρουν μείωση των κρουσμάτων.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο σημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών είναι πιθανό να υστερεί σε σχέση με τις αναπτυγμένες οικονομίες καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία, πρόσθεσε ο Cochrane.
«Όταν η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα, το χρέος δεν πρόκειται να είναι τόσο μεγάλο ζήτημα», δήλωσε ο Cochrane.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης