Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Yarderni: Ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει πολύ σύντομα στις 4.500 μονάδες ή άνοδος +8%

Yarderni: Ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει πολύ σύντομα στις 4.500 μονάδες ή άνοδος +8%

Ράλι στον δείκτη S&P 500 στις 4.500 μονάδες «βλέπει» η Yardeni Research

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη άνοδο έως +8%, ήτοι στις 4.500 μονάδες, αναμένει σύντομα για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 η Yardeni Research. 
Η επενδυτική εταιρεία δεν εκτιμά μόνο bull market με ισχυρά κέρδη, αλλά και αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές να αγγίζει το 2% έως το τέλος του 2021 και το 3% το 2022.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους οι αναλυτές της Yardeni αισιοδοξούν για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αυτοί, σε αδρές γραμμές, είναι οι εξής:
α)Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και ο πρόεδρος της Fed Jay Powell θέλουν να επιταχύνουν την προσπάθειά τους για την επίτευξη του στόχου της μέγιστης απασχόλησης. 
Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με πράξεις ανοιχτής αγοράς που φτάνουν τα 120 δισεκ. δολ. τον μήνα, ενώ παράλληλα τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά. 
β)Θα περάσουν μήνες μέχρι η Fed να αποφασίσει αυστηροποίηση και σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.
γ)Οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη έχουν να κάνουν με ένα νέο πανδημικό κύμα, που ωστόσο είναι απίθανο να υπάρξει λόγω της ανοσοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού με τη βοήθεια των εμβολίων.
δ)Μια πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ είναι πιθανή, αλλά δύσκολο να τη φανταστεί κανείς, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στην οικονομία.
Αυτή η ρευστότητα ενισχύεται από την αύξηση κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
ε) Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και η απόδοσή της δεν αφορά πλέον μόνο τον τεχνολογικό κλάδο.
στ)Είναι υπερτιμημένη η αγορά; Ναι, αλλά οι αποτιμήσεις κινούνται σε λογικά πλαίσια.
ζ)Θα έχουμε αύξηση του πληθωρισμού, αλλά αυτό θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο.  

Η ψυχολογία του QE

Πιστεύει κανείς ότι οι επενδυτές νοιάζονται ότι το συνολικό ποσό εταιρικών ομολόγων που αγόρασε η Fed κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανήλθε σε μόλις 14 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια οικονομία 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με 11 τρισεκατομμύρια δολάρια μη χρηματοοικονομικού εταιρικού χρέους και 60 τρισεκατομμύρια δολάρια μετοχικών τίτλων;
Όχι.
Ενδιαφέρεται κανείς για ότι οι αγορές μη εισηγμένων εταιρικών τίτλων από τη Fed επιτρέπονται μόνο μέσω της χρηματοδότησης CARES που παρέχεται από το Υπουργείο Οικονομικών και πως τέτοιες αγορές είναι κατά τα άλλα παράνομες βάσει του Federal Reserve Act;
Όχι.
Διότι αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι ο μηχανισμός ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η ποσοτική χαλάρωση αυτή καθεαυτή.
Με άλλα λόγια, το QE είναι ένας διανοητικός μηχανισμός και το μοναδικό πράγμα που μπορεί να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι η ψυχολογία των επενδυτών.
Με τη μόχλευση να είναι σε ακραία επίπεδα, ο κίνδυνος που τώρα θεωρείται πιο σημαντικός είναι η αστάθεια… της σταθερότητας.  
image_2021-05-11_110958.png
Σύσταση «αγορά»

Ωστόσο, ενώ η Yardeni είναι αισιόδοξη για την αγορά βραχυπρόθεσμα, κάτι που πιθανότατα είναι σωστό, ο στόχος στις 4.500 μονάδες έως το τέλος του έτους δεν προοιωνίζεται μια «τρελά» ανοδική πορεία σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.
Αν μη τι άλλο, η τρέχουσα απόκλιση των κερδών από την αξία των μετοχών πρέπει να προσεχθεί.
SP500-Deviation-52-WMA-051821.png
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα καταρρεύσει… αύριο; Όχι.
Ίσως υπάρξει κάποια διόρθωση. 
Μια τέτοια πτώση θα εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος των κερδών, καθώς οι αγορές προεξοφλούν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, αν συμφωνείτε με τον dr Yardeni, αγοράστε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης