Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Διαχειρίσιμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Πως θα αποτραπεί αύξηση των NPLs

Oxford Economics: Διαχειρίσιμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Πως θα αποτραπεί αύξηση των NPLs
Το βασικό σενάριο της Oxford Economics προβλέπει ότι οι πιστωτικές ζημιές θα είναι διαχειρίσιμες
Σχετικά Άρθρα

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η Oxford Economics για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, με το βασικό σενάριο να προβλέπει ότι η διαχείριση των πιστωτικών ζημιών θα είναι διαχειρίσιμη.
Εφιστούν ωστόσο την προσοχή στο ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι πιστωτικές ζημιές θα είναι διαχειρίσιμες.
Αλλά αν η ανάκαμψη είναι πιο αργή από ό, τι αναμένεται, ή οι συνθήκες της αγοράς εργασίας επιδεινωθούν σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επηρεάζοντας τόσο τα τραπεζικά κεφάλαια όσο και τα δημόσια οικονομικά», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, σημειώνει η Oxford Economics, παρά την αναπόφευκτη μείωση της ποιότητας της πίστωσης καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, δεν βλέπουμε αυτό να αποτελεί άμεση απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση τώρα και έχουν αρχίσει να βασίζονται λιγότερο στα μέτρα στήριξης, προβλέποντας ότι σύντομα θα αποσυρθεί κάποια υποστήριξη.

Ανθεκτικές οι τράπεζες, προσεκτική απόσυρση των μέτρων στήριξης

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισήλθαν στην πανδημία σε ισχυρότερη θέση σε σύγκριση την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010.
Τα αποθέματα κεφαλαίου είναι πιο υγιή, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποσότητας, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων υψηλότερη.
Ωστόσο, η κερδοφορία παραμένει υποτονική κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των προκλήσεων της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας συν η ευρεία υποστήριξη πολιτικής είναι οι βασικές διαφορές από την προηγούμενη κρίση. Έγκαιρα και ολοκληρωμένα μέτρα που εισήγαγαν οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ από τον Μάρτιο του 2020 βοήθησαν τις τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά εν μέσω κρίσης, διασφαλίζοντας τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και διατηρώντας τη ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Προσοχή στην αύξηση των NPLs

Για να αποφευχθεί η ξαφνική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απότομη επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναπτύξουν μια βέλτιστη στρατηγική εξόδου από τα μέτρα στήριξης, εκτιμούν οι αναλυτές.
oxford963.JPG
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης