Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Η μοίρα της Ελλάδας δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια της τρόικας - Τρεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Αθήνα - Τα προβλήματα δεν λύνονται με μια απλή παράταση του Μνημονίου - Προσοχή στις παγίδες

Pimco: Η μοίρα της Ελλάδας δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια της τρόικας - Τρεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Αθήνα - Τα προβλήματα δεν λύνονται με μια απλή παράταση του Μνημονίου - Προσοχή στις παγίδες
"Ποιος θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας;" διεωρωτάται σε νέο άρθρο - παρέμβαση στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα ο M. Εl Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως η μοίρα της Ελλάδας και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής της πορείας βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, η οποία εντός των ερχόμενων εβδομάδων αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια, τονίζει στο εν λόγω άρθρο ο El Erian και εξηγεί: Η μοίρα της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και την Ιταλία.
Η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, συνεχίζει ο El Erian, είναι επίσης μείζονος σημασίας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο El Erian κάνει ειδική μνεία στο πως θα αντιδράσει η τρόικα στο ελληνικό αίτημα για παράταση του μνημονίου.
Θα συμφωνήσει η τρόικα; διερωτάται ο επικεφαλής της Pimco. Kαι συνεχίζει: Αν η τρόικα πει το ναι στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του μνημονίου, ποια θα είναι τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να το συνοδεύσουν; Και ποιος θα αναλάβει την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί;
Κατά τον El Erian, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι τριπλό: Χαμηλή ανάπτυξη, υπέρογκο χρέος και μια πολιτική ελίτ που έχει χάσει την αξιοπιστία της στην κοινή γνώμη. Τα προβλήματα, συνεχίζει, δεν λύνονται με παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, εκτιμά.
Μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα απαιτεί έναν σοβαρό επανακαθορισμό και επαναπροσδιορισμό των οικονομικών, δημοσιονομικών και πολιτικών παραμέτρων της χώρας.
Στοίχημα για όλα τα ανώτερω αποτελεί, κατά τον El Erian, η διαμόρφωση των συνθηκών στο εσωτερικό της Ελλάδας. Χωρίς κοινό όραμα και επιμερισμό ευθυνών - κάτι που λείπει σήμερα από την Ελλάδα, όπως εξηγεί ο El Erian - η Ελλάδα δεν μπορεί να βάλει μπροστά τις μηχανές
Αλλά και πάλι, συνεχίζει, το θέμα της Ελλάδα δεν είναι μόνο ζήτημα εσωτερικών προκλήσεων. Το ζήτημα επίλυσης της ελληνικής κρίσης έχει να κάνει με την κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Εάν η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία επιδεινωθεί , τότε η τρόικα θα επιδείξει ακόμη λιγότερη συμπάθεια προς την Ελλάδα. Και φυσικά αυτό θα σημάνει αυτόματα, λιγότερα χρήματα προς την Αθήνα. Τυχόν χαλάρωση των όρων του ελληνικού μνημονίου, θα στείλει λάθος μηνύματα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, σχολιάζει ο El Erian.
Kαι προειδοποιεί: Όσο ισχυρότερο είναι το δίκτυο που διαμορφωθεί για την προστασία Ιταλίας και Ισπανίας, τόσο ισχυρότερη μπορεί να είναι η τάση των Ευρωπαίων να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης