Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Βίαιο sell off στον δείκτη Nasdaq της Wall Street - Τι προκαλεί τη διολίσθηση

Nomura: Βίαιο sell off στον δείκτη Nasdaq της Wall Street - Τι προκαλεί τη διολίσθηση
Ο φαύλος κύκλος που προκάλεσε το Fund ARKK και η απομόχλευση των CTAs έφεραν sell off στον Nasdaq
Σχετικά Άρθρα

Για βίαιο sell off στον δείκτη Nasdaq, με καταλύτες το fund ARKK και τους CTAs, κάνει λόγο η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura.
Ειδικότερα, ο δείκτης της Nomura για τα future εμφάνισε τεράστιες πιέσεις σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq, με πολλούς hedge managers είτε να δίνουν εντολές πώλησης είτε να σορτάρουν.

Oι αιτίες

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο πράγματα ήταν πίσω από την κατάρρευση στα ομόλογα του Nasdaq: Ο φαύλος κύκλος που προκάλεσε το Fund ARKK και η απομόχλευση των CTAs.
Σύμφωνα με τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο, το ETF της ARKK, ύψους 20 δισεκ. δολ., πήρε στην κυριολεξία φωτιά τις εβδομάδες που πέρασαν, εν μέσω ενός αρνητικού βρόχου ανατροφοδότησης από την υπερανάπτυξη σε μη κερδοφόρα μεμονωμένα ονόματα.
Όπως εξηγεί, το ίδιο το ETF ενεργεί με τέτοιον τρόπο, που προεξοφλεί, λόγω της σκιώδους μόχλευσης που υποβόσκει, ένα βίαιο selloff - ειδικά με την αμφισβητήσιμη πρακτική διαχείρισης κινδύνων, καθώς δεν εμφανίζει μεγάλη διαφοροποίηση, αλλά, αντίθετα, έχει σωρεύσει κάποια λίγα βαριά «ονόματα».
Σε συνδυασμό με την εγγενώς υπερευαισθησία στα επιτόκια που παρουσιάζουν οι περι ων ο λόγος υψηλής αποτίμησης growth stocks (μετοχές ανάπτυξης), το ETF της ARKK παρουσιάζει ένα ισχυρό μειονέκτημα αντιστάθμισης σε σχέση με την αγορά των options, με τους dealers να τα παίζουν όλα για όλα σορτάροντας στη βάση του «γάμμα», δηλαδή τη διαφορά του παραγώγου από το υποκείμενο στοιχείο του.
Την ίδια στιγμή, το καθαρό «δέλτα» σε ό,τι αφορά τα options ανήλθε στα δύο δισεκ. δολ. (το δέλτα μετράει τη μεταβολή της αξίας του χαρτοφυλακίου λόγω μιας μοναδιαίας αύξησης στην αξία της μεταβλητής).
image007_8.png
Ωστόσο, οι παραπάνω δεν ήταν οι μοναδικοί παράγοντες που προκάλεσαν το χάος στον Nasdaq.
Tο μοντέλο της Nomura QIS CTA Trend έδειξε μαζική απομόχλευση χθες προς τα κάτω, δίνοντας σήμα πώλησης στα future του Nasdaq.
Επισημαίνεται πως το ίδιο συνέβη και στις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης.
image016_3.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης