Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Citigroup ξαναχτυπά - Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του Σεπτεμβρίου - Θα παρασύρει και την Πορτογαλία που θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης ενώ θα υποχρεωθεί και σε haircut των ομολόγων της...

    Η Citigroup ξαναχτυπά - Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός του Σεπτεμβρίου - Θα παρασύρει και την Πορτογαλία που θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης ενώ θα υποχρεωθεί και σε haircut των ομολόγων της...
Την ώρα που όλοι στρέφονται στις εξελίξεις στην Ελλάδα, έντονες είναι οι πληροφορίες που θέλουν την Πορτογαλία να ζητάει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, καθώς οι αντοχές της είναι πλέον κοντά στο σημείο να εξαντληθεί.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Jürgen Michels, η Πορτογαλία βρίσκεται πολύ κοντά στο να χρειαστεί σύντομα επέκταση του πακέτου διάσωσης, παρά την εφαρμογή επιμελώς των περισσότερων από τα υποχρεωτικά μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία και αναμένουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου ή εντός Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω η οικονομική πίεση στην Πορτογαλία.
Ενώ η επερχόμενη επέκταση του πακέτου διάσωσης θα ήταν απίθανο να έρθει με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους, αναμένουμε ότι, μέσα στα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, θα υπάρξει αναδιάρθρωση, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών (PSI) και του δημόσιου (OSI) τομέα, καθώς το πρόγραμμα της τρόικας δεν αναμένεται να οδηγήσει την Πορτογαλία σε διατηρήσιμη τροχιά των δημόσιων οικονομικών της, αναφέρει ο Michels
Κατά την άποψή μας, συνεχίζει ο αναλυτής της Citigroup, η Πορτογαλία είναι μια σημαντική περίπτωση δοκιμής για την αλληλεγγύη των χωρών της ευρω-ζώνης. Εάν η Πορτογαλία αναγκαστεί να βγει από το ευρώ αφού δεν πληροί τους στόχους για το έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι έχει υλοποιήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας, θα είναι ένα σημάδι ότι οι πιστώτριες χώρες δεν είναι πρόθυμες να επεκτείνουν την υποστήριξή τους για τις χώρες της περιφέρειας γενικότερα. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα στη συνέχεια θα οδηγήσει σε ευρύτερη διάλυση του ευρώ, αναφέρει ο Michels.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Πορτογαλία έχει αθόρυβα προωθήσει όλες τις υποχρεώσεις της, αν και η πρόοδος ήταν αργή, αλλά σταθερή. Αλλά, μία από τις ιδιορρυθμίες του προγράμματος της είναι ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να δείξει στο ΔΝΤ ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την πρόσβαση της στην αγορά για τους επόμενους 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αν και αυτό είναι η προσδοκία πολλών, η Λισαβόνα είναι δύσκολο να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος. Το έλλειμμα φέτος θα φτάσει στο 5,3% του ΑΕΠ, ήτοι 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο. Ήδη η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο στόχος του 4,5% είναι απίθανο να επιτευχθεί, αλλά δεν έχει αποκλείσει περισσότερα μέτρα λιτότητας για να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος της τρύπας.
Ωστόσο, οι αντοχές της Πορτογαλίας έχουν εξαντληθεί. Τα φορολογικά έσοδα φέτος έχουν απογοητεύσει, καθώς η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1970, ενώ τα επίπεδα ανεργίας απογοητεύουν. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων και ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν απλώς την ύφεση, καθιστώντας αναπόφευκτο ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης