Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Roubini: Οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων θα συντρίψουν τις αγορές και τα κράτη

Roubini: Οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων θα συντρίψουν τις αγορές και τα κράτη
Μια νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω πληθωρισμού θα μας στείλει στην κόλαση, υποστηρίζει ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί Βill Clinton, Nouriel Roubini
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω του πληθωρισμού θα μας οδηγήσει στην «κόλαση», αναφέρει σε αδρές γραμμές, με άρθρο του στο Project Syndicate, ο φημισμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για το αν θα υπάρξει έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας των πρωτοφανών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, προκειμένου να μπορέσουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση.
Εκατέρωθεν διατυπώνονται επιχειρήματα για τον πληθωρισμό, ο οποίος όμως παραμένει κάτω από το εύρος του 2%, που είναι και ο στόχος.
Σε κάθε περίπτωση, τα κολοσσιαία δημοσιονομικά πακέτα στις ΗΠΑ (1,9 τρισεκ. δολ. τον Φεβρουάριο και 2 τρισεκ. δολ. για τις υποδομές) θα εντείνουν τις πιέσεις.
Στον αντίποδα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν, σύμφωνα με τον Roubini, ότι δεν θα προκληθεί πληθωρισμός, διότι θα εξοικονομήσουν μεγάλο μέρος από τις μεταβιβαστικές πληρωμές (επιδόματα) τις οποίες λαμβάνουν για την αποπληρωμή των χρεών.
Επιπλέον, οι επενδύσεις σε υποδομές θα αυξήσουν όχι μόνο τη ζήτηση, αλλά και την προσφορά, επεκτείνοντας το απόθεμα του δημόσιου κεφαλαίου που βελτιώνει την παραγωγικότητα.
Αλλά, φυσικά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη αυτές οι παράμετροι, η αύξηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων υποδηλώνει ότι θα υπάρξει κάποια πληθωριστική απελευθέρωση λόγω μιας κάποιας ζήτησης.
Ένα δεύτερο, σχετικό επιχείρημα είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι υπερβολικά «χαλαρές» με πολιτικές.
Η ρευστότητα που παρέχουν έχει ήδη οδηγήσει σε πληθωρισμό τα περιουσιακά στοιχεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει έρθει η ώρα να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.
Όμως πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη απόφαση.

Νομισματοποίηση ελλειμμάτων

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν νομισματοποιήσει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών του – κάτι που στη Νέα Νομισματική Θεωρία ονομάζεται «λεφτά από το ελικόπτερο».
Την ίδια στιγμή, το χρέος στις ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκεται στο 425% επί του συνολικού ΑΕΠ και μόνο το χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον μπορεί να το κρατήσει σε βιώσιμα επίπεδα.
Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά ομολόγων θα συντριβεί, όπως επίσης και τα χρηματιστήρια.
Και κάπως έτσι οι κεντρικές τράπεζες έφτασαν στο σημείο να χάσουν την ανεξαρτησία τους.
Εδώ, το αντεπιχείρημα είναι ότι, όταν οι οικονομίες φτάσουν σε πλήρη επίπεδα πλήρους απασχόλησης, οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να διατηρήσουν την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους.
Εναλλακτικά, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό… θα εκραγούν.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι ανακάμπτουμε από ένα αρνητικό σοκ που οφείλεται στην προσφορά.
Ως εκ τούτου, οι υπερβολικά επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν, πράγματι, να οδηγήσουν σε πληθωρισμό ή, ακόμη χειρότερα, σε στασιμοπληθωρισμό (υψηλός πληθωρισμός παράλληλα με ύφεση).
Υπενθυμίζεται ότι ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970 ήρθε μετά από δύο αρνητικά σοκ που είχαν να κάνουν με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα του πετρελαίου μετά τον πόλεμο Yom Kippur του 1973 και την Ιρανική Επανάσταση του 1979.
Σήμερα, επισημαίνει ο Roubini, θα πρέπει να ανησυχούμε για διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, για τον αυξανόμενο προστατευτισμό, τον ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ, Ρωσίας και τις μαζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα.
Το δημογραφικό είναι ακόμη ένα πρόβλημα, όπως και η όξυνση των ανισοτήτων, με τον πλούτο να σωρεύεται στα χέρια των λίγων.
Ίσως η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι το φάρμακο σε όλα αυτά, λέει ο οικονομολόγος, ενώ η τάση αποπαγκοσμιοποίησης θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με περιφερειακές ολοκληρώσεις.
Ομοίως, οι εισοδηματικές ανισότητες είναι εφικτό να αντισταθμιστούν μέσω αύξησης της ζήτησης.
Βραχυπρόθεσμα, η χαλάρωση στις αγορές αγαθών, εργασίας και εμπορευμάτων, και σε ορισμένες αγορές ακινήτων, θα αποτρέψει μια πληθωριστική αύξηση.
Αλλά τα επόμενα χρόνια, οι χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα αρχίσουν να προκαλούν επίμονη πληθωριστική -και τελικά σταδιακή- πίεση.
Αναμφίβολα, η επιστροφή του πληθωρισμού θα έχει σοβαρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες και μακροοικονομική αστάθεια.
Η bull market στα ομόλογα θα τελειώσει και οι αυξανόμενες ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις θα κάνουν τα χρέη των κρατών μη βιώσιμα, συντρίβοντας τα χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης