Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Πιο δραστική η δημοσιονομική «ένεση» στην ευρωζώνη σε σχέση με ΗΠΑ

UBS: Πιο δραστική η δημοσιονομική «ένεση» στην ευρωζώνη σε σχέση με ΗΠΑ
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διπλάσιος από αυτόν του πακέτου Biden, εκτιμά η UBS.

Σε αντίθεση με την κοινά αποδεκτή αντίληψη, η UBS εκτιμά πως η ευρωζώνη θα ωφεληθεί περισσότερο από τη δημοσιονομική τόνωση το 2021 σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής στραγγιστικής έρευνας της ελβετικής τράπεζας A. Captein υποστηρίζει ότι η άμεση σύγκριση του πακέτου Biden του 1,9 τρισ. δολαρίων με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 750 δισ. ευρώ είναι άστοχη.
«Αυτό που έχει σημασία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι η μεταβολή στη δημοσιονομική τόνωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», αναφέρει σε έκθεσή του.
«Αν και οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης, το μεγαλύτερο μέρος του απλά αντικαθιστά την τόνωση της προηγούμενης χρονιάς.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o ίδιος σημειώνει ακόμα ότι μόνο τα δύο τρίτα του πακέτου τόνωσης των ΗΠΑ θα εκταμιευτούν το 2021.
Στον αντίποδα, στην ευρωζώνη ένα μέρος από τις δαπάνες που προορίζονταν για το 2020 θα πραγματοποιηθούν τη φετινή χρονιά.
Η κατακλείδα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, πως στις ΗΠΑ ο δημοσιονομικός αντίκτυπος από τη δημοσιονομική τόνωση το 2021 θα είναι 0,5% του ΑΕΠ ενώ στην ευρωζώνη θα είναι διπλάσιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης