Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman, Deutsche Bank, ΒofA: Οι αγορές εγκυμονούν κινδύνους για τους επενδυτές - Τι θα συμβεί το β’ τρίμηνο του 2021

Goldman, Deutsche Bank, ΒofA: Οι αγορές εγκυμονούν κινδύνους για τους επενδυτές - Τι θα συμβεί το β’ τρίμηνο του 2021
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το α’ τρίμηνο του 2021 τελείωσε και μόνο βαρετό δεν ήταν...
Σχετικά Άρθρα

Εύθραυστες χαρακτηρίζουν με μια λέξη τις αγορές οι τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs, Deutsche Bank και Bank of America, που εφιστούν την προσοχή στους επενδυτές ενόψει του β’ τριμήνου του 2021, αφού κάνουν μια αναδρομή στο α’ τρίμηνο.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το α’ τρίμηνο τελείωσε και μόνο βαρετό δεν ήταν.
O δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 είχε απόδοση 6,2% έναντι μεταβλητότητας 7,8%, σπάζοντας το φράγμα των 4.000 μονάδων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με την ανάγκη επίτευξης αποδόσεων είναι μεγάλος – ιδιαίτερα στο πλαίσιο των long και short στοιχημάτων.
Eνδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε ήταν οι αποδόσεις των «καλαθιών» που προτείνει στους πελάτες του το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα…
Το καλάθι VIP hedge fund (GSTHHVIP) υποαπέδωσε έναντι ενός καλαθιού με short θέσεις (GSCBMSAL) κατά ... 30%.
Πακέτο προϊόντων με μετοχές ανάπτυξης επιβραδύνθηκε… κατά 28%.
Όσοι μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν το momentum υποαπέδωσαν σε σχέση με το 2019 κατά 18%.
Μεγάλη ήταν η απογοήτευση προκάλεσε στους επενδυτές το sell off στην αγορά ομολόγων, λόγω και της τεράστιας δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ (900 δισεκ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2020 και 1,84 τρισεκ. δολ. τον Μάρτιο του 2021).
Και ακολουθεί και άλλος γύρος χρηματοδότησης της αμερικανικής οικονομίας, με το νέο πακέτο Biden ύψους 2 τρισεκ. δολ.

Τι αναφέρει η Deutsche Bank;

Στον αντίποδα, η Deutsche Bank, «είδε» μεικτά πρόσημα και συγκεχυμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς.
Όπως επισημαίνει, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν μεικτά πρόσημα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με μόλις και μετά βίας 20 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία του δείγματος που εξετάζει η γερμανική τράπεζα να παρουσιάζουν θετική απόδοση.
Η Deutsche Bank κάνει ιδιαίτερη μνεία στις αυξήσεις που σημείωσαν τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η αύξηση στις αποδόσεις είχε αφετηρία στις αρχαιρεσίες για την εκλογή γερουσιαστών στην Πολιτεία Τζόρτζια, η οποία προέκρινε δύο δημοκρατικούς υποψηφίους.
Η αλλαγή στο πολιτικό στάτους των ΗΠΑ επέτρεψε στον νυν πρόεδρο Joe Biden να «περάσει» ένα κολοσσιαίο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,9 τρισεκ. δολ.
Ο φόβος για άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης έδωσε ώθηση στα επιτόκια εκτοξεύοντας το κόστος τους αμερικανικού δημοσίου χρέους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει αυξηθεί κατά 87 μονάδες βάσης σε σχέση με την περίοδο που ο Donald Trump ανέλαβε την προεδρία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το δ’ τρίμηνο του 2016. Στον αντίποδα βρέθηκε το πετρέλαιο.
Φυσικά, το sell off στα ομόλογα δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά προκλήθηκε ένα ντόμινο μίνι κρίσης που έπληξε τόσο την Ευρώπη όσο και τις αναδυόμενες αγορές.
Το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση συνεχίζει να είναι το πετρέλαιο, με απόδοση α’ τρίμηνο +22,7% για το Brent Crude και +21,9% για το αμερικανικό WTI (σε ετήσια βάση).
Άλλα εμπορεύματα δεν είχαν τόσο καλή απόδοση, με τον χρυσό στο -10,0% α’ τρίμηνο, έπειτα από δέκα διαδοχικές τριμηνιαίες αυξήσεις.
Κατά τ’ άλλα, ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον DAX (+ 9,4%), τον FTSE MIB (+ 11,3%) και τον STOXX 600 (+ 8,4%) να ξεχωρίζουν.
Οι τράπεζες πρωτοστάτησαν χάρη στις υψηλότερες αποδόσεις, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον δείκτη STOXX 600 να παρουσιάζουν απόδοση + 20,3% το α’ τρίμηνο.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε ελαφρά επιβράδυνση, με κέρδη +6,2% για τον μήνα Μάρτιο.
Το νόμισμα των ΗΠΑ συνέχισε να ενισχύεται, με τον δείκτη δολαρίου να κινείται στο + 3,7% το α’ τρίμηνο.
Τέλος, το bitcoin αυξήθηκε για 6ο συνεχή μήνα και 4ο τρίμηνο στη σειρά, καταγράφοντας άνοδο +30,3% τον Μάρτιο και + 103,3% σε τριμηνιαία βάση.
best_worst_q1_2021.jpg
BofA: Νικητές και ηττημένοι

Η Bank of America κάνει μια σύντομη αποτίμηση της κατάστασης για το α’ τρίμηνο με αριθμούς:
α)Περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικής επέκτασης στις ΗΠΑ
β)Άλμα 200 μονάδων βάσης στο ονομαστικό αμερικανικό ΑΕΠ
γ)Αύξηση 5 τρισεκ. δολ. στην κεφαλαιοποίηση της Wall Street.
δ)Μείωση της αγοράς ομολόγων κατά 6 τρισεκ. δολ.
ε)Η χειρότερη απόδοση για το 30ετές ΗΠΑ από το 1919
στ)Το χειρότερο τρίμηνο για το χρυσό από το 1982
Νικητές: Οι κυκλικές μετοχές και ο κλάδος της ενέργειας:
πετρέλαιο (+22%), τράπεζες (+23%), χαλκός (+13%)
Χαμένοι: Ομόλογα, βιοτεχνολογία, GME, Archegos
Ροές πρώτου τριμήνου: Ρεκόρ εισροών σε παγκόσμια μετοχικά κεφάλαια (372 δισεκατομμύρια δολάρια), αναδυόμενες αγορές (65 δισεκατομμύρια δολάρια), αξία (35 δισεκατομμύρια δολάρια), τεχνολογία (30 δισεκατομμύρια δολάρια), χρηματοοικονομικά (24 δισεκατομμύρια δολάρια) • μεγαλύτερη εισροή μετοχών επί της % AUM (Assets under management) τα τελευταία 15 χρόνια...
equity_inflows_q1_biggest_ever.jpg
Τι αναφέρει η Goldman Sach για το β’ τρίμηνο

Ορισμένες τάσεις άλλαξαν.
Αν ο Απρίλιος και ο Μάιος αποδειχθούν οι κορυφαίοι μήνες για την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές έχουν ακόμη πολλά να… παίξουν…
Σε κάθε περίπτωση, πλέον, ο δείκτης κίνδυνος/ ανταμοιβή είναι πλέον πιο ισορροπημένος, με την αμερικανική οικονομία να επιτυγχάνει ανοσία της αγέλης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσεχθούν τα εξής:
α)4,44 τρισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σήμερα σε αμοιβαία κεφάλαια
β)Τα νοικοκυριά των ΗΠΑ έχουν συσσωρεύσει περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια
γ)Αύξηση επενδυτικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 18 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης