Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σχεδιάστηκε από λίγους για λίγους

El Erian: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σχεδιάστηκε από λίγους για λίγους
Χωρίς μεταρρυθμίσεις και διεθνή συντονισμό, η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα άνιση, αναφέρει ο Mohamed El Erian
Σχετικά Άρθρα

Τα σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας προέρχονται από λίγους για λίγους.
Αυτό είναι το νόημα άρθρου στο Project Syndicate του διακεκριμένου οικονομολόγου Mohamed El Erian, ο οποίος προειδοποιεί ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους.
Ο El Erian αρχίζει με μια παραβολή.
«Φανταστείτε τον χειρότερο εχθρό σας να κατευθύνεται σε έναν βράχο οδηγώντας το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητό σας.
Θα ήσασταν ευχαριστημένοι με τον θάνατο του εχθρού σας ή λυπημένοι για την καταστροφή του αυτοκινήτου σας;» διερωτάται.

Περί ανάκαμψης

Για πολλούς, το σχήμα της αναμενόμενης και πολύ αναγκαίας παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης αποτελεί ένα παρόμοιο δίλημμα:
Χωρίς μεταρρυθμίσεις και διεθνή συντονισμό, θα είναι ιδιαίτερα άνιση τόσο μεταξύ πολιτών όσο και μεταξύ χωρών.
Μοιραία, αυτή η κατάσταση εγκυμονεί μια σειρά από κινδύνους για την ανάπτυξη, που μάλλον δεν πρόκειται να είναι τόσο ισχυρή…
«Με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, αναμένω ότι η ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσει σε παγκόσμια επέκταση 6% ή περισσότερο φέτος, σε σύγκριση με τη συρρίκνωση 3,5% το 2020» υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, παρότι θα εξέλθει της ύφεσης, η ανάκαμψη που θα σημειώσει θα είναι υποτονική.
Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.

Aνισότητα

H ανισότητα εδράζεται σε σειρά παραγόντων, όπως ο έλεγχος των μολύνσεων COVID-19, η διάθεση των εμβολίων, η οικονομική ανθεκτικότητα ανά χώρα, η ποιότητα και η ευελιξία της χάραξης πολιτικής και το κοινωνικό κεφάλαιο.
Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές μεταξύ και εντός των χωρών, τόσο μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις για τη βιωσιμότητα της φετινής ανάκαμψης.
Αυτό αντικατοπτρίζει ένα ευρύ φάσμα υγειονομικών, οικονομικών, χρηματοοικονομικών και κοινωνικοπολιτικών παραγόντων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο El Erian, η άνιση οικονομική ανάκαμψη στερεί από πολλές χώρες τη δυνατότητα ανάπτυξης, αυξάνοντας την παραγωγή και το εισόδημα.
Αυξάνει επίσης τα φαινόμενα προστατευτισμού, καθώς και τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Πληθωρισμός

Στις ΗΠΑ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αύξησαν την απόδοση των ομολόγων, κάτι που είχε αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη διαμαρτύρονται για «αδικαιολόγητη σύσφιξη» των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη.
Η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει το κυρίαρχο παράδειγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δηλαδή την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες, αν και βραχυπρόθεσμα είναι ωφέλιμες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές.
Τέλος, όσο μεγαλύτερη είναι η ανισότητα, τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση της αποξένωσης και της περιθωριοποίησης, και τόσο πιο πιθανή είναι η πρόκληση πολιτικής πόλωσης.
Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις που συνδυάζουν την οικονομική ανακούφιση με μέτρα για την προώθηση μιας πολύ πιο εκτεταμένης ανάπτυξης.
Χωρίς προσαρμογές πολιτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αυτή η ανάκαμψη θα είναι εξαιρετικά άνιση, καταλήγει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης