Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Περιορισμένος ο κίνδυνος από το «σκάνδαλο» Archegos - Ανάγκη για διαφάνεια

Fitch Ratings: Περιορισμένος ο κίνδυνος από το «σκάνδαλο» Archegos - Ανάγκη για διαφάνεια
Σημαντικές απώλειες έχουν μέχρι στιγμής η Credit Suisse, η Nomura και η Mitsubishi UFJ
Σχετικά Άρθρα

Οι απώλειες που υπέστησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκκαθαρίζουν την κύρια χρηματιστηριακή έκθεση στην Archegos Capital Management δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε εκτεταμένες αρνητικές αξιολογήσεις, λέει η Fitch Ratings, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια.
Ωστόσο, το περιστατικό υπογραμμίζει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Επίσης, αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν τη δυναμική που έχει η ανταμοιβή για ανάληψη κινδύνου, η οποία είναι ανάλογη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες σε ένα περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου.

Δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός

Οι απώλειες από την Archegos δεν αναμένεται να αποτελέσουν κεφαλαιακό γεγονός για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στο σύνολό του.
Ωστόσο, οι υπερβολικές απώλειες σε μεμονωμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να μειώσουν την οικονομική ευελιξία τους, να συμπιέσουν τα κέρδη και ενδεχομένως να επηρεάσουν την αποκοπή μερίσματος.
Η επίπτωση του φαινόμενου Archegos ενδεχομένως να φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της JPMorgan.
Σημαντικές απώλειες έχουν μέχρι στιγμής η Credit Suisse, η Nomura και η Mitsubishi UFJ.
Η πιθανότητα πρόκλησης σημαντικών ζημιών από συναλλαγές με έναν μόνο πελάτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των ελέγχων των παραπάνω επιχειρήσεων.

Aπαιτείται διαφάνεια

Οι περίοδοι αστάθειας, όπως αυτές που επικράτησαν στην αρχή της πανδημίας, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις με εμπορικές συναλλαγές.
Η Fitch αναμένει ότι οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς κινητών αξιών θα επικεντρωθούν στη δομή της αγοράς, ενώ οι εποπτικές αρχές θα επικεντρωθούν στις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου.
Ειδικά σε family offices όπως η Archegos απαιτείται διαφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης