Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - Υπό έλεγχο η επιδείνωση ενεργητικού

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - Υπό έλεγχο η επιδείνωση ενεργητικού
Η Moody's αναβάθμισε και το outlook των κυπριακών τραπεζών σε θετικό
Σε θετικές, από σταθερές προηγουμένως, αναβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody's, αποτυπώνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για τις θεμελιώδεις συνθήκες πιστωτικής επέκτασης τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 1 Απριλίου 2021, ανάλυση υπό τον τίτλο "Banking System Outlook Update - Greece: Outlook changed to positive as economy recovers and banks sell off legacy problem loans" (Ενημέρωση προοπτικών τραπεζικού συστήματος - Ελλάδα: Το Outlook άλλαξε σε θετικό καθώς η οικονομία ανακάμπτει και οι τράπεζες πωλούν παλαιά προβληματικά δάνεια), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Moody's θεωρεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τις προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.
mood_1_-4.JPG

Υπό έλεγχο η επιδείνωση του ενεργητικού λόγω πανδημίας

«Αναμένουμε ότι οποιαδήποτε επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών θα είναι μέτρια και ελεγχόμενη και ότι τα κέρδη τους θα ανακάμψουν, καθώς η οικονομία ανακάμπτει μετά από απότομη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», αναφέρει η Moody's.
Οι προοπτικές τραπεζικού συστήματος αντιπροσωπεύουν την εκτίμηση της Moody's για τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες, οι οποίες θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η θετική προοπτική για τα κυπριακά και ελληνικά τραπεζικά συστήματα αντικατοπτρίζει κυρίως τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στη μείωση υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων παλαιού τύπου (NPL), κυρίως μέσω των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, καθώς και της σταδιακής ενίσχυσης των κερδών, που ούτως ή άλλως ξεκινά από χαμηλή βάση.

Βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον οίκο, η αλλαγή αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody's ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει από την προκληθείσα από τον κορωνοϊό επιβράδυνση, θα ενισχυθεί η πιστωτική επέκταση και θα αυξηθούν τα τραπεζικά κέρδη.
Τα κυβερνητικά μέτρα υποστήριξης της οικονομίας, μαζί με τη συνεχιζόμενη διάθεση προβληματικών δανείων μέσω τιτλοποιήσεων θα βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και θα μειώσει τις προβλέψεις ζημιών.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα επιδεινωθούν μέτρια, αλλά να παραμείνουν πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις, ενώ προβλέπει σταθερές χρηματοδοτήσεις και συνθήκες ρευστότητας.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας

Οι οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν, αναφέρει ο οίκος.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα αυξηθεί το 2021-22,μετά από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020.
Η σταδιακή διάθεση εμβολίων και η προοδευτική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα ωφελήσουν ειδικότερα τον τουριστικό τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες στην οικονομία της χώρας.
Ταυτόχρονα, αναμένει αύξηση της εγχώριας ζήτησης και της κατανάλωσης που θα τονώσει άλλους τομείς της οικονομίας και θα οδηγήσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 3,6% το 2021 και 5,7% το 2022, βελτιώνοντας τις επιχειρηματικές συνθήκες για τις τράπεζες.

Ασθενής η ποιότητα του ενεργητικού

Η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει ασθενής, αλλά τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν, αναφέρει η Moody's.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στις ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αν και θα μειωθεί ο λόγος από περίπου το 36% των ακαθάριστων δανείων (ή 58,7 δισ. ευρώ) τον Σεπτέμβριο του 2020, βελτιώνοντας
συνολική ποιότητα περιουσιακών στοιχείων.
Οι ελληνικές τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν σημαντικά τα παλαιά NPE τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων το 2021-22, κάτι που θα αντισταθμίσει περισσότερο το δυναμικό της αύξησης των NPE λόγω της πανδημίας.
Οι τιτλοποιήσεις αναμένονται περίπου στα 17 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω του συστήματος Ηρακλής.
Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η η συσσώρευση νέων NPEs θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Επιπλέον, οι πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά τους δάνεια μέσω αναδιάρθρωσης και ανάκτησης.

Τα κεφάλαια θα μειωθούν συγκρατημένα

Το ρυθμιστικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει πάνω τις ελάχιστες απαιτήσεις.
Παρ 'όλα αυτά, η Moody's αναμένει κάποια πίεση στα βασικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών έως το 2022, λόγω των ζημιών που λαμβάνονται από τιτλοποιήσεις / πωλήσεις NPE.
Θα ακολουθήσει επίσης η σταδιακή εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 9, αλλά ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τα βελτιωμένα κέρδη.
Ο δείκτης Tier 1 (CET1) ήταν περίπου 14,6% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων τον Σεπτέμβριο του 2020 και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια ήταν 16,3%.
Ένα μεγάλο μέρος του βασικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών έχει τη μορφή αναβαλλόμενων πιστώσεων (DTC), υπονομεύοντας την ποιότητά της.

Η κερδοφορία θα βελτιωθεί από χαμηλή βάση

Η Moody's αναμένει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2021-22 από μια χαμηλή βάση, καθώς ο αυξημένος δανεισμός και η εστίαση σε βασικές πράξεις βελτιώνουν τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, τόσο με τη μορφή καθαρών εσόδων από τόκους όσο και από τέλη και προμήθειες.
Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για απώλεια δανείων θα είναι χαμηλότερες, εν μέρει λόγω των εμπροσθοβαρών προβλέψεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η πανδημία ξέσπασε και εν μέρει λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερα NPEs.
Η αποδοτικότητα αυξάνεται μέσω του κλεισίματος των δικτύων καταστημάτων, των μειώσεων προσωπικού και όλο και περισσότερων ψηφιακών διαδικασιών.
Τα παραπάνω θα υποστηρίξουν επίσης την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές

Οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κάνουν αυξημένη χρήση των φθηνών χρηματοδοτικών διευκολύνσεων της ΕΚΤ και, σε μικρότερο βαθμό, της διατραπεζικής αγοράς repo.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Moody’s, αναμένεται η σταδιακή αύξηση του μη εξασφαλισμένου δανεισμού από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπως νέες εκδόσεις Tier 2 τίτλων.
Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σημαντικά το 2020 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2021-22, παρέχοντας μια φτηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότησης.
Παράλληλα, η ρευστότητα των τραπεζών θα παραμείνει επαρκής, με τον συνδυασμένο λόγο κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 157% από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω αύξηση των μη επιβαρυνθέντων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών καθώς αυτές αποκτούν σταδιακά πρόσβαση στις αγορές.
Οι παραδοχές κυβερνητικής στήριξης είναι αμετάβλητες.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορισμένη ικανότητα υποστήριξης τραπεζών και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην παραδοχή της Moody's ότι η πιθανότητα κρατικής στήριξης για αποτυχημένες τράπεζες είναι χαμηλή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης