Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Aπώλειες 10 δισ. δολ. προκάλεσε στις Nomura και Credit Suisse το fund Archegos

JP Morgan: Aπώλειες 10 δισ. δολ. προκάλεσε στις Nomura και Credit Suisse το fund Archegos
Από 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κυμανθούν οι απώλειες των τραπεζών που επηρεάστηκαν από την Archegos Capital
Σχετικά Άρθρα

Από 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να κυμανθούν οι απώλειες των τραπεζών που επηρεάστηκαν από την πτώση της Archegos Capital, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική JP Morgan.
Ειδικότερα, οι απώλειες από τις συναλλαγές που σχετίζονται με την Archegos θα είναι «πολύ σημαντικές» σε σχέση με την έκθεση σε δανεισμό για μια επιχείρηση που είναι mark-to-market και διατηρεί ρευστά collateral, υποστήριξε η τράπεζα, προσθέτοντας πως οι ζημίες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Νomura και 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Credit Suisse AG «δεν είναι απίθανο αποτέλεσμα».

Δεν έχει ποσοτικοποιηθεί η ζημιά

Οι αναλυτές και οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τις απώλειες που έχουν υποστεί οι τράπεζες που εκτίθενται στην Archegos, με το έργο να γίνεται ολοένα πιο δύσκολο λόγω της αδιαφανούς φύσης των συναλλαγών των εμπλεκομένων.
Σε προηγούμενη εκτίμησή της, η JP Morgan είχε κάνει λόγο για απώλειες από 2 δισεκατομμύρια έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Είμαστε ακόμα προβληματισμένοι γιατί η Credit Suisse και η Nomura δεν μπόρεσαν να καλύψουν όλες τις θέσεις τους» έγραψαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν να δουν τα πλήρη στοιχεία έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse

Οι αναλυτές συμβούλεψαν τους επενδυτές να παρακολουθούν τις δηλώσεις των πιστωτικών οργανισμών, καθώς θεωρούν ότι η κακή διαχείριση των κινδύνων θα αποτελέσει πρόβλημα.
Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Credit Suisse, τα στελέχη της οποίας αναμένουν ότι η απώλεια που σχετίζεται με την Archegos θα ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα, αυτό το γεγονός μπορεί να επιφέρει την εξαΰλωση των κερδών ενός ολόκληρου χρόνου, βάζοντας φρένο στα σχέδια της ελβετικής τράπεζας για επαναγορά μετοχών.
Φυσικά, μεγάλο θα είναι το πλήγμα στη φήμη της.

Κίνδυνος επαναγοράς

Τα σχέδια της Credit Suisse για επαναγορές μετοχών αξίας 1,5 δισεκ. ελβετικών φράγκων (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον αναλυτή της Berenberg, Eoin Mullany.
Όπως εκτιμά, η τράπεζα θα έλθει αντιμέτωπη με απώλειες από 3 δισεκατομμύρια έως 4 δισεκ. δολ.
«Οι επιτυχίες συνεχίζονται για την Credit Suisse» έγραψε ειρωνικά σε ένα σημείωμα.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πλήγμα στην Credit Suisse το είχε επιφέρει η γερμανική τράπεζα και κύριο χρηματοδότη σε εταιρείες logistics Greensill.

Χωρίς απώλειες

Στο μεταξύ, η Wells Fargo & Co. δεν αντιμετώπισε απώλειες λόγω της χαλάρωσης της σχέσης της με την Archegos Capital Management, δήλωσε την Τρίτη 29 Μαρτίου.
«Είμαστε καλά εξασφαλισμένοι και δεν έχουμε πλέον καμία έκθεση».
Επίσης, τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε εγκαίρως.
Καθώς ανησυχούσαν για την ικανότητα της Archegos να καλύψει τις θέσεις της, η Goldman και η Morgan Stanley κατάσχεσαν μετοχές τις οποίες το fund είχε θέσει ως εγγύηση και τις πούλησαν στην αγορά σε μετοχικά πακέτα (block).
Ορισμένες από τις συμμετοχές οι οποίες πωλήθηκαν αντιπροσώπευαν το 10% ή και περισσότερο των προνομιούχων μετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης