Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Γιατί η οικονομική πολιτική του Biden τορπιλίζει μακροπρόθεσμα την παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ: Γιατί η οικονομική πολιτική του Biden τορπιλίζει μακροπρόθεσμα την παγκόσμια οικονομία
Πολλοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την οικονομική πολιτικη του Biden
Σχετικά Άρθρα

Η υπερβολική δημοσιονομική επέκταση και το ισχυρό δολάριο, απότοκα της οικονομικής πολιτικής Biden, απειλούν τις αναπτυξιακές προοπτικές στις ΗΠΑ και στις αναδυόμενες αγορές, παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τόσο στο αμερικανικό όσο και στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Στο τέλος του 2020, η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και η κακή διαχείριση της πανδημίας Covid-19 οδήγησαν πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το δολάριο ΗΠΑ θα εξασθενήσει σημαντικά το 2021.
Αντ 'αυτού, ενισχύεται - μια τάση με σημαντικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Το επιχείρημα των δίδυμων ελλειμμάτων της δεκαετίας του 1980 στήριζε ορισμένες από τις εκτιμήσεις για την υποτίμηση του δολαρίου.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε περίπου το 15% επί του ΑΕΠ το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω φέτος.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν 3,5% και αυξήθηκε το δ’ τρίμηνο του 2020.
Η απροθυμία των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν με 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης ενδέχεται να αυξήσει τις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, αναγκάζοντας τη Fed να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το δολάριο θα ακολουθούσε.
Μακροπρόθεσμα, τα δίδυμα ελλείμματα θα πρέπει να ασκήσουν πτωτική πίεση στο δολάριο, αλλά οι ίδιοι οι λόγοι, προς το παρόν, πάνε το ζήτημα… παρακάτω χρονικά.
Η αλλαγή στην προδιαγεγραμμένη πτωτική πορεία του δολαρίου επήλθε άμα τη αναλήψει καθηκόντων από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden, με την υπογραφή πακέτου στήριξης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ταυτόχρονα, αυξήθηκε σημαντικά ο ρυθμό των εμβολιασμών, από περίπου 900.000 την ημέρα σε σχεδόν 3 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μόνο το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να προσθέσει 3 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2021.
Αυτό θα σημαίνει υψηλότερες πωλήσεις και κέρδη για τις αμερικανικές εταιρείες, αλλά και άμεσες ξένες επενδύσεις από αλλοδαπούς, οι οποίοι θα χρειαστούν δολάρια.

Πληθωρισμός

Η πλέον συνηθισμένη συνέπεια μιας τέτοιας αύξησης που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση είναι ο πληθωρισμός.
Εάν οι επενδυτές πιστέψουν ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία τους, οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτοξευτούν, με αποτέλεσμα την πρόκληση πτωτικής πορείας για τις μετοχές, τα ομόλογα και το δολάριο.
Αλλά οι διαχειριστές της αμερικανικής οικονομίας δεν βλέπουν κίνδυνο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve λένε ότι δεν θα ανεβάσουν τα επιτόκια σύντομα.
Η «κουκκίδα» τους αυτό τον μήνα υποδηλώνει ότι τα επιτόκια θα είναι κοντά στο 0% έως το 2024.
Σε έναν κόσμο όπου άλλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν τα επιτόκια αρνητικά, η διαφορά των επιτοκίων θα είναι καλή για το αμερικανικό νόμισμα.
Η νέα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, απορρίπτει την πολιτική ενός «ισχυρού δολαρίου» των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι η αξία του νομίσματος θα «καθορίζεται από την αγορά».
Ταυτόχρονα, έχει δεσμευτεί να μην παρεμβαίνει στην αγορά.

Ισχυρότερη ζήτηση

Αυτό μειώνει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης του δολαρίου προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές, κάτι που θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση της μεταποίησης.
Η ισχυρότερη ανάπτυξη και ένα ισχυρότερο νόμισμα αναμένεται να ενισχύσουν τις εισαγωγές των ΗΠΑ, αυξάνοντας τη ζήτηση για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι το πακέτο διάσωσης Biden θα ενισχύσει το ΑΕΠ του Μεξικού, του Καναδά και της Κίνας, με τις ΗΠΑ να απορροφούν αποπληθωριστικές πιέσεις.
Ένα υψηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για τις ΗΠΑ θα πρέπει να σημαίνει υψηλότερο πλεόνασμα για άλλες χώρες - ιδίως στην Ευρώπη όπου τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης είναι συγκριτικά μικρά.
Όμως, η εστίαση της κυβέρνησης του Trump στα διμερή εμπορικά ισοζύγια είναι παρελθόν.
Ένα ισχυρότερο δολάριο δεν αποτελεί όφελος για όλους.
Ενώ η ταχύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, το ΔΝΤ αναφέρει ότι μετριάζεται σημαντικά από την ενίσχυση του δολαρίου.
Πιέζει τις τιμές των εμπορευμάτων.
Επίσης, καθιστά πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους σε όρους δολαρίων.
Μια κρίση του δημόσιου χρέους στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη, επιφέροντας πλήγμα στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης