Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το μπλοκαρισμένο πλοίο στη διώρυγα του Σουέζ απειλεί να βυθίσει το παγκόσμιο εμπόριο

Rabobank: Το μπλοκαρισμένο πλοίο στη διώρυγα του Σουέζ απειλεί να βυθίσει το παγκόσμιο εμπόριο
Tι μπορεί να συμβεί αν υπάρξει μια διαταραχή στα στενά του Ορμούζ ή στα στενά της Μαλάκα; αναρωτιέται η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Το μπλοκαρισμένο πλοίο στη διώρυγα του Σουέζ απειλεί να βυθίσει το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Αν μη τι άλλο, το νούμερο ένα θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα είναι το σοβαρό πλήγμα που προκάλεσε η απόφραξη της διώρυγας του Σουέζ από το γιγαντιαίων διαστάσεων πλοίο εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», με το κόστος, μέχρι στιγμής, να ανέρχεται σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ναυτιλιακού περιοδικού Lloyd's List, το κόστος που αποφέρει η διέλευση των πλοίων καθημερινά από την περιοχή υπολογίζεται σε 5,1 και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με κατεύθυνση προς τα δυτικά και τα ανατολικά, αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, αρκετές δεκάδες πλοία, ανάμεσά τους και άλλα ογκώδη πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τάνκερ με πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκονται στις δύο πλευρές της διώρυγας, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις που έχουν συμβεί εδώ και χρόνια.
Τουλάχιστον 150 πλοία βρίσκονται σε αναμονή για να διασχίσουν τη διώρυγα.
Μοιραία, αυτή η διαταραχή αναμένεται να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Επίσης, μπορεί να επαναπροσδιορίσει την άποψη των αναλυτών ως προς το πόσο ευάλωτο είναι παγκόσμιο εμπόριο σε υλικοτεχνικά εμπόδια και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί αν υπάρξει μια διαταραχή στα στενά του Ορμούζ ή στα στενά της Μαλάκα.

Οι κεντρικές τράπεζες

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε περίπου 7%, με την πτώση από τα υψηλά του Φεβρουαρίου να είναι ραγδαία (-29%).
Οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν την κατάσταση.
Μένει μόνο να διαπιστωθεί για πόσο ακόμη θα τροφοδοτούν με φθηνή ρευστότητα την αγορά, ώστε να μπορούν οι φοιτητές και οι άνεργοι να αγοράζουν τεχνολογικές μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν ένα μεγαλύτερο καράβι από αυτό που προσάραξε στα στενά του Σουέζ για να μπορέσουν να επιπλεύσουν

Πού θα πάνε τα λεφτά του πακέτου Biden;

Στο μεταξύ, οι παλαιότεροι αναλυτές συνομιλούν μέσω Zoom για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από προγενέστερα γεγονότα στις αγορές.
Το πλέον προσφιλές θέμα είναι η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση ενώ λίγοι είναι εκείνου που θα μπορούσαν να μιλήσουν για την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Bloomberg αναπαράγει μια ιστορία που αναφέρει ότι τα χρήματα από το πακέτο Biden πρόκειται να καταλήξουν στην Κίνα, με έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία να αναμένει αύξηση πωλήσεων +30%.
Επίσης, δείκτη αποτελεί το κινεζικό χρηματιστήριο…
Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να διευρυνθούν, με τις αγορές να δείχνουν τα δόντια τους.
Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και το δολάριο, κάτι που μάλλον θα βλάψει τις αναδυόμενες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης