Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Αναξιόπιστη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Oxford Economics: Αναξιόπιστη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
Οι αναλυτές της Oxford Economics εκτιμούν ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης δεν θα έχει την ελευθερία να δράσει αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιέσεις
Σχετικά Άρθρα

Για αναξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας κάνει λόγο η Oxford Economics, στον απόηχο της καθαίρεσης του διοικητή Agbal από τον πρόεδρο Erdogan.
«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο παρέμβασης στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας, διατηρώντας μια ουδέτερη τοποθέτηση στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν περιμέναμε ότι ο κίνδυνος αυτός θα υλοποιηθεί τόσο σύντομα.
Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων στις 18 Μαρτίου, την οποία θεωρήσαμε καλό οιωνό, φαίνεται ότι υπερέβη τα όρια ανοχής του προέδρου Erdogan», τονίζουν οι αναλυτές.

Τρίτη καθαίρεση σε λιγότερα από δύο χρόνια

Ο Agbal γίνεται ο τρίτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας που απολύθηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Μοιράζεται τη μοίρα του προκατόχου του, Murat Uysal, ο οποίος επωμίστηκε την ευθύνη  για την κατάρρευση της λίρας, αφού αντιστάθηκε στην αύξηση των επιτοκίων όταν το ζήτησαν οι αγορές και του Murat Cetinkaya, ο οποίος προηγήθηκε του Uysal, και εκδιώχθηκε τον Ιούλιο του 2019, επειδή εφάρμοσε «σφικτή» νομισματική πολιτική.
Στη γραπτή του δήλωση, ο αντικαταστάτης του Agbal, Sahap Kavcioglu, δεσμεύθηκε να «χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής σύμφωνα με [τον] κύριο στόχο της επίτευξης μόνιμης πτώσης του πληθωρισμού».
Ωστόσο ο Agbal προσπαθούσε τους τελευταίους μήνες να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.
Οι αναλυτές της Oxford Economics εκτιμούν ότι η αδυναμία της τουρκικής λίρας θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και ο νέος κεντρικός τραπεζίτης δεν θα έχει την ελευθερία να δράσει αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιέσεις.
oxford897.JPG

Η Τουρκία αναμένεται να βιώσει μια νέα εκροή κεφαλαίων μετά την απόλυση του Agbal

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης