Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING και Berenberg Bank προειδοποιούν: Τα νέα lockdowns «σκοτεινιάζουν» την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης

ING και Berenberg Bank προειδοποιούν: Τα νέα lockdowns «σκοτεινιάζουν» την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης
Η επαναφορά των lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη πυροδοτεί ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υποστεί άλλη μια απογοητευτική θερινή τουριστική περίοδο

Μόνο ρόδινο δεν προδιαγράφεται το μέλλον για την οικονομία της Ευρωζώνης, που πλήττεται από ένα τρίτο κύμα Covid - 19 και οι καθυστερήσεις των εμβολιασμών επιφέρουν αυστηρότερους περιορισμούς σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.
Η επαναφορά των lockdowns σε ολόκληρη την Ευρώπη πυροδοτεί ανησυχίες ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να υποστεί άλλη μια απογοητευτική θερινή τουριστική περίοδο εάν οι εμβολιασμοί δεν επιταχυνθούν αρκετά ώστε να επιτρέψουν τη μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Η Γαλλία επέβαλε ένα νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων στο Παρίσι και αρκετές άλλες περιοχές την Παρασκευή το βράδυ (19/3), αφού τα επίπεδα μόλυνσης από κορωνοϊκό αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
Η Ιταλία ανακοίνωσε νέο lockdown κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ενώ ορισμένες γερμανικές πόλεις αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την άρση των περιορισμών που είχαν πρόσφατα χαλαρώσει λόγω της απότομης αύξησης των λοιμώξεων.

Σκοτεινό το outlook, λόγω lockdowns

Αυτό ώθησε Goldman Sachs, Barclays, ING και Berenberg, να επικαιροποιήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης - σε αντίθεση με τις φωτεινές προοπτικές για τις ΗΠΑ και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
«Μέχρι τώρα, είχαμε στηρίξει τις προβλέψεις μας για την ευρωζώνη στις βεβαιότητες της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων τον Μάρτιο», δήλωσε στους Financial Times ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING.
«Λοιπόν, μπορούμε να το ξεχάσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως η ING αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο, έχοντας προηγουμένως προβλέψει πτώση 0,8%.
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank, δήλωσε ότι κάθε μήνας lockdown θα αφαιρέσει 0,3% από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψή του για το 2021 από 4,4% σε 4,1%, υπονοώντας έναν μήνα καθυστέρηση για το άνοιγμα της οικονομίας.
1_4.JPG

Με ρυθμούς χελώνας οι εμβολιασμοί

Τη Δευτέρα (22/3), η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συζητήσουν την επιβολή νέου lockdown.
Οι πόλεις του Αμβούργου και της Κολωνίας έχουν ήδη αυστηροποιήσει τους περιορισμούς.
«Φυσικά, οι κίνδυνοι παραμένουν», δήλωσε η Nadia Gharbi, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της ΕΕ να επιταχύνει τους εμβολιασμούς τον Απρίλιο και τον Μάιο», πρόσθεσε.
Μόνο περίπου 12 άτομα ανά 100 στην ΕΕ έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19, σε σύγκριση με 37 στις ΗΠΑ και 43 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η πρόοδος των εμβολιασμών παρεμποδίστηκε από προβλήματα εφοδιασμού και την περασμένη εβδομάδα αρκετές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η παροχή εμβολίων θα αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο, διαβεβαιώνοντας ότι ήταν σε καλό δρόμο να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».
Η Morgan Stanley έχει προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα για αρκετούς ακόμη μήνες, θα υπάρξει «ένα άλλο χαμένο καλοκαίρι» και θα στερήσει 2% έως 3% από το ΑΕΠ της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ανάκαμψη με την άρση των μέτρων

Η Barclays αναμένει οι περιορισμοί να αρθούν προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου , «κάτι που θα αποδυναμώσει την εγχώρια ζήτηση και κατά συνέπεια τις εισαγωγές».
Διατηρεί την πρόβλεψή της για φέτος στο 3,9%, αλλά επικαιροποιεί εκείνη για το 2022 από το 5,3% στο 4,3%.
Πάντως υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, που πιστεύουν σε μία ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη, μόλις εμβολιαστούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και αρθούν οι περιορισμοί αργότερα το 2021.
Επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου θα ενισχύσει τους παραγωγούς που επικεντρώνονται στις εξαγωγές στη Γερμανία.
Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα ενισχυθεί από την «αύρα» του πακέτου τόνωσης 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
«Η ώθηση από τις ΗΠΑ θα είναι θετική - και ικανή να ξεπεράσει τις συνέπειες του lockdown», σημείωσε.
2_2.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης