Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑ+/Α-1+ για ΗΠΑ - Σταθερό το outlook

Standard & Poor's: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑ+/Α-1+ για ΗΠΑ - Σταθερό το outlook
Το 2021, το χρέος των ΗΠΑ θα φτάσει στο 107% επί του ΑΕΠ, αναφέρει η Standard & Poor's

Tην αξιολόγηση «ΑΑ+/Α-1+» επιβεβαιώνει για της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο οίκος Standard & Poor’s, αφήνοντας ταυτόχρονα αμετάβλητο το outlook (stable).
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την ισχυρή, διαφοροποιημένη και ανθεκτική αμερικανική οικονομία, την ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, αλλά και το μοναδικό στάτους του δολαρίου, που λειτουργεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Αρνητικός παράγοντας αποτελεί το μεγάλο χρέος, αλλά και το διογκωμένο έλλειμμα, που επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Το outlook παραμένει σταθερό, εν αναμονή της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που προοιωνίζεται η άνευ προηγουμένου νομισματική και δημοσιονομική επέκταση.

Σταδιακή άρση των δημοσιονομικών μέτρων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Standard and Poor΄s, αναμένεται ταχεία οικονομική ανάκαμψη και σταδιακή άρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, με το χρέος να σταθεροποιείται στα επίπεδα του 110% επί του ΑΕΠ.
Το δολάριο ΗΠΑ θεωρείται ακόμη κυρίαρχο νόμισμα, όπως και η αμερικανική χρηματαγορά.
Ως εκ τούτου, παρά την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών, η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Το 2021, το χρέος θα φτάσει στο 107%.
Παράλληλα, όμως, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό +6,5% το 2021, 3,5% το 2022 και 2% τη χρονική περίοδο 2023 - 2024.
Το κατά κεφαλήΝ ΑΕΠ το 2021 θα συνεχίσει να είναι ένα από τα υψηλότερα του κόσμου, με 68.700 δολάρια ανά Αμερικανό πολίτη.
Σημαντικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα είναι το δημογραφικό, καθώς ο πληθυσμός αποτελείται ολοένα και περισσότερο από υπερήλικες, κάτι που θα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ.
Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης θα αρθούν σταδιακά, με τα επιτόκια της ομοσπονδιακής τράπεζας να παραμένουν στο εύρος του 0% - 0,25% έως το 2023.
Η ανεργία που έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2020 (14%) θα μειωθεί στο 6% το 2021.
Σύμφωνα με τη Fed, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεφύγει τα επόμενα δύο χρόνια πέρα από τρέχοντα επίπεδα, ήτοι 2%.
Το έλλειμμα το 2020 έφτασε στο 18% - κυρίως λόγω των κολοσσιαίων δημοσιονομικών πακέτων που δόθηκαν για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης (2,5 τρισεκ. δολ. τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, 900 εκατ. δολ. ενδιαμέσως και 1,9 τρισεκ. δολ. το 2021).
Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, τα ισχυρότερα έσοδα που θα έχει το κράτος θα μειώσουν το έλλειμμα στο 13%-14% το 2021 και στο 7% το 2022.
Capture2.PNGCapture.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης