Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η Wall Street θα βιώσει ένα τρομακτικό αποπληθωριστικό σοκ το β' 6μηνο του 2021

BofA: Η Wall Street θα βιώσει ένα τρομακτικό αποπληθωριστικό σοκ το β' 6μηνο του 2021

Το κρίσιμο ερώτημα για τους απανταχού επενδυτές... Πού τελειώνει η κυβερνητική στήριξη λόγω πανδημίας;

Τώρα που το πακέτο Biden ύψους 1,85 τρισ. δολαρίων είναι και επίσημα νόμος του κράτους, η Bank of America γράφει ότι η «πιο σημαντική ερώτηση» για τους επενδυτές το 2021 είναι «τι θα κάνουν τα νοικοκυριά με τα επιπλέον χρήματά τους καθώς η οικονομία ξανανοίγει»;

Και ενώ η συναίνεση είναι ότι θα ξοδευτεί στην «εξοικονόμηση της... εξοικονόμησης», η BofA βλέπει δύο πιθανά αποτελέσματα:

  • Μεγάλες δαπάνες

Μια συνεχής αύξηση της κατανάλωσης στην πραγματική οικονομία, υψηλότερος πληθωρισμός μισθών και υπηρεσιών.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι bullish στις μετοχές που συνδέονται με το ΑΕΠ, αλλά bearish για τις περισσότερες μετοχές λόγω:
1)Φόβος της σύσφιξης της Fed
2)«Mere Rotation» ... η πρόσφατη κίνηση της αγοράς δείχνει ότι είναι ένα περιβάλλον μηδενικού αθροίσματος όπου οι συναλλαγές υπέρ του πληθωρισμού χρηματοδοτούνται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων αποπληθωρισμού

  • Μεγάλη Εξοικονόμηση

Μετά από μια αρχική αύξηση των δαπανών αναψυχής και υπηρεσιών, η κατανάλωση επανέρχεται στην πρότερη τάση της καθώς οι διαρθρωτικές δυνάμεις της στασιμότητας επιβεβαιώνονται.
Τα νοικοκυριά διατηρούν τα μετρητά προς αποταμίευση (μετρητά, πληρωμές χρέους, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία), η Fed φοβάται να υποχωρήσει.

Big Spending;

Η BofA ήδη είχε εκφράσει τους δισταγμούς της σχετικά με την εκτίμηση για την αύξηση της κατανάλωσης (Big Spending) τον περασμένο μήνα.
Για να το διερευνήσει περαιτέρω, εξέτασε τη διανομή μετρητών μεταξύ των νοικοκυριών των ΗΠΑ.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2020 (τελευταία δεδομένα), το κορυφαίο 20% των νοικοκυριών είχε 10,2 τρισ. δολάρια σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία.

Το επόμενο 20% είχε 2,3 τρισ. δολάρια και το κάτω μέρος 0-60% είχε μόλις 2,7 τρισ. δολάρια.
Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο λογαριασμών και κεφαλαίων χρηματαγοράς.
Δεν περιλαμβάνει μετοχές ή ομόλογα.

Που πήγαν τα πακέτα;

Τι γίνεται με όλα τα πακέτα, που συνδέονται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μέτρα έναντι του COVID;
Από το τέλος του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών αυξήθηκαν 2,2 τρισ. δολάρια.
Σαφώς, η άμεση δαπάνη 2 τρισ. δολαρίων σε μια οικονομία 21 τρισ. δολαρίων θα ήταν μια συνταγή για μια μεγάλη έκρηξη.
Αλλά και πάλι, και όπως έχουμε δείξει κάθε τρίμηνο όταν συζητάμε τον ισολογισμό των νοικοκυριών, τα δεδομένα δείχνουν μια πολύ αλλοιωμένη κατάσταση.
Το κορυφαίο 20% είδε την αύξηση των μετρητών τους κατά 1,5 τρισ. δολάρια, την ώρα που το υπόλοιπο είχε αύξηση μόλις 0,7 τρισ. δολ.
Το κορυφαίο 1% μόνο είδε τα περιουσιακά στοιχεία σε μετρητά να αυξάνονται σχεδόν όσο συνολικά το 80% της χώρας.
Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα, καθώς πολλά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες δαπανών.

Και όπως σχολιάζει η BofA, σε μια οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση όπως οι ΗΠΑ (70% του ΑΕΠ), η ανισότητα δεν είναι απλώς θέμα πολιτικής συζήτησης, αλλά ένα μαθηματικό πρόβλημα.

Ποιος έχει τη ρευστότητα;

Πιο απλά, το εάν ένα δεδομένο δολάριο ξοδεύεται ή εξοικονομείται εξαρτάται από το ποιος το έχει.
Μια μελέτη της Boston Fed διαπίστωσε ότι σε κανονικές συνθήκες το 20% των νοικοκυριών ήταν πιθανό να δαπανήσει 0,97 δολ. από κάθε δολάριο που εξασφαλίστηκε, ενώ το κορυφαίο 20% ξόδεψε μόλις 0,48 δολ. για κάθε επιπλέον δολάριο.
Με άλλα λόγια, εάν ο στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, η αποστολή χρημάτων σε άτομα που θα ανήκουν στι "μικρή" αλλά πλούσια ομάδα, καθίσουν το πακέτο αναποτελεσματικό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BofA πιστεύει ότι ένα πλήθος μετρητών στους ισολογισμούς των ήδη πλούσιων νοικοκυριών είναι απίθανο να ενισχύσει τον πληθωρισμό.

Πώς θα το ξοδέψουν

Αυτά στη θεωρία.
Τι γίνεται όμως στην πραγματικότητα;
Και εδώ, υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς τα πρόσφατα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα νοικοκυριά εξακολουθούν να εξοικονομούν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, ακόμη και όταν επιταχύνεται η διανομή εμβολίων:
Η χρήση καταναλωτικής πίστης τον Ιανουάριο ήταν μια απογοήτευση, καθώς υποχώρησε κατά 1,6 δισ. δολάρια έναντι των προσδοκιών για αύξηση 12 δισ. δολ.
Τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξαν ότι, από τα νοικοκυριά που έλαβαν μετρητά το 1ο εξάμηνο, το 73% εξοικονομήθηκε ή διατέθηκε στο χρέος.
Τα συγκεντρωτικά δεδομένα πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της BofA δείχνουν ότι, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 73-92 ετών (πολλοί από τους οποίους πιθανώς έχουν ήδη εμβολιαστεί), οι δαπάνες για αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν, αλλά όχι για διαμονή με μόνο μια μικρή αύξηση στις δαπάνες εστιατορίων και καμία αύξηση στο λιανικό εμπόριο.

Γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά;

Όπως εξηγεί η BofA, έχοντας αποτιμήσει μια σημαντική ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες λόγω των αναμενόμενων αυξήσεων στις δαπάνες, η αγορά μπορεί να απογοητευτεί καθώς η «παγίδα δημοσιονομικής ρευστότητας» αποδεικνύεται ότι έχει πολύ ισχυρότερη βαρύτητα από ό, τι αναμένουν οι περισσότεροι ειδικοί και πολιτικοί.
Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι ο πληθωρισμός - μετά από μια αρχική έκρηξη στα μέσα του 2021 - θα καταρρεύσει, και γι 'αυτό η BofA αναμένει ότι ο δομικός CPI στο τέλος του έτους θα είναι μόλις 1,7% καθώς από τον Ιούνιο θα εξασθενίσει.

Σε αποπληθωριστικό σοκ

Σύμφωνα με την BofA, η αγορά θα βιώσει ένα μεγάλο αποπληθωριστικό σοκ το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
1)Οι δυσλειτουργίες εφοδιασμού είναι προσωρινές
2)Οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι διαρθρωτικές

3)Η επανένταξη στην αγορά εργασίας είναι σχεδόν χαμηλή, μόλις το 11% του εργατικού δυναμικού σήμερα έναντι 26% το 1953.

4)Ο Capex θα αυξηθεί

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης