Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά... Το ισχυρό ριμπάουντ της οικονομίας θα αρχίσει εντός του επόμενου τριμήνου

Citigroup: Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά... Το ισχυρό ριμπάουντ της οικονομίας θα αρχίσει εντός του επόμενου τριμήνου
Τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης στους καταλύτες της ανάπτυξης της Ελλάδας
Σχετικά Άρθρα
Μια θετική έκπληξη επιφύλαξε η ελληνική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ του 2020 μειώθηκε κατά «μόλις» 8,2%, καθώς η ανάκαμψη συνεχίστηκε το 4ο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, με το τελικό ετήσιο αποτέλεσμα να ξεπερνά άνετα τις πρόσφατες επίσημες προσδοκίες για πτώση 10% - 10,5%, αναφέρει η Citigroup.
Μάλιστα, η Citigroup υπενθυμίζει ότι εκτιμούσε την ύφεση του 2020 στο -9,2%.
Σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του 2020 αυξήθηκε κατά 2,7% (σε τριμηνιαία βάση), ένα από τα ισχυρότερα στην ΕΕ, αν και ήταν ακόμα χαμηλότερο κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Από τα πιο αυστηρά το ελληνικό lockdown

Όπως υπενθυμίζει η Citigroup, η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε ένα από τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού έναντι του COVID-19, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2021.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση 4,2% φέτος στο ελληνικό ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη προβλέποντας αύξηση 3,5%.
Όπως επισημαίνει όμως η Citigroup, τα τριμηνιαία δεδομένα ενδέχεται να παραμορφωθούν από την εποχικότητα σε περιόδους μεγάλων μεταβολών του ΑΕΠ, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις τουριστικές ροές και αυτό μπορεί να έχει «τεχνητά» διογκώσει την αύξηση του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου.

Θετική η εκκίνηση για το 2021

Ωστόσο, η καλύτερη από την αναμενόμενη ανάγνωση του 4ου τριμήνου αφήνει ένα πιο θετικό αποτέλεσμα μεταφοράς για το 2021.
Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας στον τουρισμό, που επηρεάζεται σφόδρα από τον Covid 19, και δεδομένης της αυστηρής προσέγγισης της κυβέρνησης στα μέτρα περιορισμού, η μείωση του ΑΕΠ του 2020 ήταν καλύτερη.
Έτσι, η Citigroup αναμένει τώρα μια ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας από το πρώτο εξάμηνο του 2021, υποστηριζόμενη από την επανέναρξη των τουριστικών εισροών και την έναρξη επενδυτικής δραστηριότητας που θα χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης