Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Soros: Η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης είναι τα perpetual bonds

Soros: Η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης είναι τα perpetual bonds
Tα διαρκή ομόλογα ή ομόλογα εις το διηνεκές (perpetual bonds) προτείνει για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης ο δισεκατομμυριούχος George Soros

διαρκή ομόλογα ή ομόλογα εις το διηνεκές (perpetual bonds) προτείνει με άρθρο του για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης ο δισεκατομμυριούχος George Soros.
Όπως επισημαίνει, η ιατρική επιστήμη τελικά θα θέσει υπό έλεγχο την πανδημία Covid-19, αναπτύσσοντας αρκετά εμβόλια για όλους.
Εν τω μεταξύ, όμως, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ένα οικονομικό σοκ παγκόσμιων διαστάσεων, χειρότερο από την οικονομική κρίση του 2008.
Σημειώνεται πως, λόγω των μεταλλάξεων, οι ειδικοί προβλέπουν ένα νέο κύμα λοιμώξεων που μπορεί να είναι χειρότερο από το προηγούμενο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron υιοθέτησε πρόταση για παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Η βοήθεια αυτή θα παρασχεθεί μέσω ενός εργαλείου τύπου SDR, ενός μέσου που διαχειρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Τι είναι το SDR

Σε κάθε μέλος του ΔΝΤ αντιστοιχεί μία ποσόστωση, η οποία βασίζεται κυρίως στο σχετικό μέγεθος του μέλους στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που προσδιορίζει τη μέγιστη εισφορά του στους οικονομικούς πόρους του ΔΝΤ.
Κατά τη συμμετοχή της στο ΔΝΤ, κάθε χώρα καταβάλλει συνήθως έως και το ένα τέταρτο της ποσόστωσής της με τη μορφή ευρέως αποδεκτών ξένων νομισμάτων (όπως δολάρια Η.Π.Α., ευρώ, γιεν ή στερλίνα) ή με τη μορφή SDR.
Τα υπόλοιπα τρία τέταρτα καταβάλλονται στο εγχώριο νόμισμα του κράτους.
Eπειδή όμως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ μπορεί, όποτε το επιθυμεί, να θέτει veto σε ό,τι αφορά την έκδοση των SDR.
H κυβέρνηση Trump το έκανε αυτό πολλάκις – τακτική που η κυβέρνηση Biden δεν πρόκειται να υιοθετήσει.
Με άλλα λόγια, τα SDRs είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης όπως η τρέχουσα, επισημαίνει ο Soros, αφού δανείζοντας τα μερίδιά τους στις φτωχότερες χώρες, τα ανεπτυγμένα κράτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του ιού.

Η λύση των διαρκών ομολόγων

Μια πλούσια χώρα όπως η Γαλλία, όμως, μπορεί να υιοθετήσει και ένα άλλο εργαλείο:
Τα διαρκή ομόλογα ή, αλλιώς, ομόλογα εις το διηνεκές.
Σύμφωνα με τον Soros, τα διαρκή ομόλογα χρησιμοποιούνται επί αιώνες.
Η Μεγάλη Βρετανία είχε εκδώσει το 1752 και αργότερα για να ενισχύσει τον στρατό της κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους.
Οι ΗΠΑ, επίσης, είχαν εκδώσει τέτοιου είδους τίτλους χρέους το 1870.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένα με αυτό το χρηματοδοτικό μέσο – αν και πρώτη φορά εκδόθηκαν στην Ολλανδία το 1648.
Αυτά τα ομόλογα εξακολουθούν να υπάρχου, αλλά οι ετήσιες πληρωμές τόκων είναι τόσο μικρές που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξή τους.
Δεν είναι όλα τα κράτη μέλη σε θέση να εκδίδουν διαρκή ομόλογα, ούτε έχουν τέτοιου είδους επιθυμία, αλλά η Γαλλία είναι ένα από αυτά.
Στη Γερμανία, η Bundesbank είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του εθνικού χρέους και ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ιδέα.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι αμφίβολη, αν και η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί τώρα που ο Mario Draghi έγινε πρωθυπουργός.
Η έκδοση ομολόγων χωρίς λήξη, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τη Γαλλία, διότι έχει εγγυηθεί μεγάλο ποσό δανείων, πολλά από τα οποία δεν θα εξοφληθούν.
Το εγγυημένο ποσό είναι 300 δισεκατομμύρια ευρώ - το μέγιστο χρηματοοικονομικού κινδύνου που μπορεί να αναλάβει το γαλλικό κράτος είναι 106 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το εθνικό χρέος της Γαλλίας ξεπερνά ήδη το 60% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Προσθέστε σε αυτό το κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας.

«Πολύ καλή στιγμή»

Συνεπώς, αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη Γαλλία να εκδώσει διαρκή ομόλογα.
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα διαρκή ομόλογα δεν πρέπει ποτέ να αποπληρωθούν – θα δίδεται μόνο το κουπόνι του ομολόγου.
Τα γαλλικά ομόλογα έχουν ήδη μεγάλη ζήτηση.
Αρχικά, έως ότου η αγορά εξοικειωθεί με το νέο μέσο, τα διαρκή ομόλογα ενδέχεται να πρέπει να προσφέρονται με discount.
Τελικά, όμως, θα λάβουν το ανάλογο ασφάλιστρο, αφού η ζήτηση θα ανέβει.
Πρέπει να τονιστεί ότι η έκδοση διαρκών ομολόγων είναι ένα μέτρο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται υπό φυσιολογικές συνθήκες, καταλήγει ο George Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης