Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε επίπεδα προ πανδημίας οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

Σε επίπεδα προ πανδημίας οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

Αύξηση 29% σημείωσαν τα αντληθέντα κεφάλαια μέσω δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, το 2020, σύμφωνα με έρευνα της EY

Παρά την αβεβαιότητα που χαρακτήρισε το 2020, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών αποδείχθηκε ανθεκτική στις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, υποστηριζόμενη από τα χαμηλά επιτόκια και τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές.
Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας τις 1.363 παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση κατά 19%, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν παρουσιάστηκαν αυξημένα κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αγγίζοντας τα 268 δισ.δολάρια.
Η ισχυρή αυτή επίδοση των δημόσιων εγγραφών δείχνει ότι οι διεθνείς χρηματαγορές εξακολουθούν να αποτελούν για τις επιχειρήσεις, μία πλατφόρμα πρόσβασης σε δημόσια κεφάλαια.
Ο κλάδος της τεχνολογίας διατήρησε το προβάδισμά του ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, αλλά και τα κεφάλαια, ολοκληρώνοντας το έτος με 324 δημόσιες εγγραφές και 89,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Ο κλάδος της βιομηχανίας ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με 243 συμφωνίες και 31,4 δισ. και, στη συνέχεια, ο κλάδος της υγείας με 235 δημόσιες εγγραφές και έσοδα 50,4 δισ. δολάρια.
Αυτά τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, EY Global IPO Trends: Q4 2020.

Η αγορά δημοσίων εγγραφών της αμερικανικής ηπείρου προσαρμόστηκε στις συνθήκες του 2020, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα

H δυναμική των δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο παρέμεινε θετική το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ολοκληρώνοντας το έτος με 282 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 97,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 30% και του 78% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο κλάδος της υγείας παρέμεινε σταθερός, με το 40% των συνολικών συναλλαγών παγκοσμίως να ολοκληρώνονται στην περιοχή, με 114 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $27,9 δισ. δολάρια, κατά τη διάρκεια του 2020. Ο κλάδος της τεχνολογίας ακολούθησε με 77 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν 40,4 δισ.δολάρια, ενώ ακολουθεί η βιομηχανία, με 19 δημόσιες εγγραφές και 8 δισ. δολάριαγια το 2020.

Οι αγορές της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού παρέμειναν σταθερά ισχυρές, παρά την πανδημία του COVID-19

Παρά τη δύσκολη χρονιά, η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το 2020 στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2019, καταγράφοντας αύξηση κατά 20% (822) ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, και κατά 45% (136,2 δισ.δολάρια) ως προς τα έσοδα.
Στην πραγματικότητα, η περιοχή κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα από το 2010.
Η βιομηχανία κατέγραψε τις ισχυρότερες επιδόσεις, με 181 δημόσιες εγγραφές που μεταφράζονται σε έσοδα της τάξεως των 20,8 δισ.δολάρια, ακολουθούμενη από τον κλάδο της τεχνολογίας, με 180 δημόσιες εγγραφές και $38,7 δισ. δολάρια σε έσοδα, και τον κλάδο των πρώτων υλών, με 95 δημόσιες εγγραφές και $7,4 δισ.

Οι υποψήφιες για δημόσια εγγραφή εταιρείες στην περιοχή της EMEIA, εκμεταλλεύτηκαν το ανοιχτό παράθυρο ευκαιριών

Η περιοχή της EMEIA ανέπτυξε δυναμική το τέταρτο τρίμηνο του 2020, παρά το ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19.
Στη διάρκεια του έτους, στην περιοχή της EMEIA ολοκληρώθηκαν 259 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $33,9 δισ. σε έσοδα, καταγράφοντας αύξηση κατά 7% και μείωση 43%, αντίστοιχα.
Στην Ευρώπη, η αγορά συνέχισε να ενισχύεται, με τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 23% και τα έσοδα κατά 9%, σε ετήσια βάση.

Οι προοπτικές του πρώτου τριμήνου του 2021: οι αγορές αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική τους

Όσο η διαθεσιμότητα των εμβολίων ενισχύει την αισιοδοξία, και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, οι παγκόσμιες αγορές δημοσίων εγγραφών θα παραμείνουν υγιείς και, πιθανότατα, θα διατηρήσουν τη δυναμική τους για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Από γεωπολιτική άποψη, η συμφωνία για το Brexit ευνοεί τη θετική ψυχολογία της αγοράς δημοσίων εγγραφών, καθώς οι επιμέρους συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να διαμορφώνονται.
Ενώ το παράθυρο ευκαιριών παραμένει ανοιχτό, οι υποψήφιες για δημόσιες εγγραφές εταιρείες θα πρέπει να επαγρυπνούν για ενδεχόμενες ρυθμιστικές αλλαγές, μια πιθανή διόρθωση της αγοράς που θα προκύψει από αύξηση στη μεταβλητότητα των τιμών, καθώς και τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάκαμψης από την πανδημία του COVID-19.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η πρωτοφανής οικονομική αβεβαιότητα που δημιούργησε η εξάπλωση της πανδημίας ανέκοψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τη θετική δυναμική που είχε δημιουργηθεί για τις δημόσιες εγγραφές κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, οι αγορές δημοσίων εγγραφών, στο σύνολό τους, αποδείχθηκαν ανθεκτικές και προσαρμοστικές, σημειώνοντας ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητάς τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα, οι δημόσιες εγγραφές να ενισχυθούν τελικά το 2020, σε σχέση με το 2019.
Εφόσον ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 προχωρήσει απρόσκοπτα, και οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες στηρίξουν επαρκώς την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, το 2021 μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ισχυρό έτος για τις δημόσιες εγγραφές. Για την Ελλάδα, στη φάση που αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης για την ανάκαμψη, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη και να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιριών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης