Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Strategic Culture Foundation: Τελικά ο Biden συνεχίζει την εξωτερική πολιτική του Trump

Strategic Culture Foundation: Τελικά ο Biden συνεχίζει την εξωτερική πολιτική του Trump

Οι αλλαγές του Biden είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στη ρητορική, όχι στις πραγματικές πολιτικές

Η εξωτερική πολιτική του Joe Biden τελικά είναι ίδια με εκείνη του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο.

Αυτό διαπιστώνει το Strategic Culture Foundation, καυτηριάζοντας τα περί αλλαγής που ευαγγελιζόταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και αυτό γίνεται παρά το γεγονός ότι ο Biden επικρίνει δημόσια τις εξωτερικές πολιτικές του Trump.
Οι αλλαγές είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στη ρητορική, όχι στις πραγματικές πολιτικές.

Οι "εισβολές" συνεχίζονται

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της εντελώς ρητορικής «διαφοράς» περιγράφεται σε ένα άρθρο της 19ης Φεβρουαρίου από το Reuters (δείτε εδώ).
Σε αντίθεση με τον Trump, ο Biden υπόσχεται στους συμμάχους των ΗΠΑ μια συνεργασία που δεν είναι συναλλακτική.
Η πολιτική του Biden, «προώθηση της δημοκρατίας έναντι των αυταρχιών», καταδικάζει τις πολιτικές του Trump ότι ήταν τελικά βάσει «συναλλαγών» αντί να βασίζονται σε «αξίες».
Όμως, στην πραγματικότητα, οι εισβολές της Αμερικής και τα πραξικοπήματα, καθώς και οι οικονομικές κυρώσεις, τις τελευταίες δεκαετίες, «δικαιολογούνται» στα κράτη-στόχους του αμερικανικού καθεστώτος (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Συρία και Ουκρανία), με τη δικαιολογία ότι δεν είναι «δημοκρατικά κράτη» και δεν τηρούν τα «ανθρώπινα δικαιώματα».

Που είναι τα δικαιώματα στις ΗΠΑ;

Εάν οι ΗΠΑ ήταν Δημοκρατία, τότε γιατί έχουν υψηλότερο ποσοστό των κατοίκων της στις φυλακές από ό,τι οποιοδήποτε άλλο έθνος στον πλανήτη;
Και είναι σχεδόν όλοι οι φτωχοί, που δεν μπορούσαν καν να αντέξουν οικονομικά έναν καλό δικηγόρο.
Αυτά είναι «ίσα δικαιώματα»;
Η Αμερική είναι μια χώρα ίσων δικαιωμάτων;
Και παρέχουν ίσες ευκαιρίες;
Ο Biden καταδίκασε τον Trump, ότι εξόργισε τους συμμάχους διακόπτοντας παγκόσμιες συμφωνίες.
«Οι συνεργασίες μας έχουν αντέξει και μεγαλώσει με την πάροδο των ετών επειδή βασίζονται στον πλούτο των κοινών μας δημοκρατικών αξιών.
Δεν είναι συναλλαγές», είχε αναφέρει ο Biden.

Η περίπτωση του Ιράν

Αν και η Ρωσία υποστήριξε μια άνευ όρων αποκατάσταση της συμφωνίας με το Ιράν, επειδή μόνο οι ΗΠΑ την είχαν παραβιάσει και την εγκατέλειψαν, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ υποστήριξαν την αμερικανική θέση, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς στο Παρίσι.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Biden, Antony Blinken, ο οποίος υποστήριξε κάθε εισβολή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του 2003 στο Ιράκ) επανέλαβε ότι ... εάν το Ιράν επιστρέψει αυστηρά στις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPOA, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το ίδιο και είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν συζητήσεις με το Ιράν προς το σκοπό αυτό.
Την ίδια ώρα όμως, ένας νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στο κοινοβούλιο του Ιράν απαιτεί από την κυβέρνηση του Ιράν να τερματίσει τις επιθεωρήσεις του ΔΟΑΕ, από τις 23 Φεβρουαρίου.
Έτσι, η κυβέρνηση του Ιράν δεν θα επιτρεπόταν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αμερικανικού καθεστώτος, ακόμα κι αν ο πρόεδρος του Ιράν το θέλει.

Η περίπτωση της Συρίας

Στις 23 Ιανουαρίου, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι όχι μόνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Biden εντείνει την εισβολή της Αμερικής στη Συρία, αλλά ετοιμάζεται να αυξήσει την εκμετάλλευση πετρελαίου που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Trump στη Συρία, αφού ο προκάτοχός του, Obama, είχε ξεκινήσει την προσπάθεια κατάκτησης της Συρίας από την Αμερική το 2012.
Και την ίδια ώρα, ο λεγόμενος διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έστειλε όπλα και τεχνικό υλικό στις παράνομες βάσεις του στην ύπαιθρο της Χασάκα.
Τις τελευταίες ημέρες, ελικόπτερα που συνδέονται με τον λεγόμενο διεθνή συνασπισμό μετέφεραν εξοπλισμό εφοδιασμού και βαριά στρατιωτικά οχήματα στην πετρελαιοφόρο περιοχή Koniko [Conoco] στη βορειοανατολική επαρχία Deir Ezzor, αφού τη μεταμόρφωσαν σε στρατιωτική βάση για να ενισχύσουν την παρουσία τους και να λεηλατήσουν συριακούς πόρους.
Έτσι, ο Biden συνεχίζει αυτήν την επιχείρηση, την οποία είχε ξεκινήσει ο Obama και συνέχισε ο Trump>

Η περίπτωση του Julian Assange

Επίσης, υπάρχει και ο Julian Assange, ο οποίος ποτέ δεν έχει καταδικαστεί για τίποτα, αλλά κρατείται σε βρετανική φυλακή μέγιστης ασφάλειας.
Ένας Βρετανός δικαστής απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του και τον κράτησε στη φυλακή εν αναμονή της απόφασης του Joe Biden (μέσω του Merrick Garland) σχετικά με το αν θα επιβεβαιώσει εκ νέου τον ισχυρισμό του Donald Trump, και κατ' επέκταση τον ισχυρισμό του Barack Obama, ότι ο Assange είχε κλέχει και είχε δημοσιοποιήσει τα μυστικά της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα έπρεπε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Έτσι και εδώ ο Biden συνεχίζει την πολιτική του Trump, ο οποίςο συνέχισε την πολιτική του Obama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης