Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Χωρίς λόγο το sell off στις αγορές - Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται την άνοδο των επιτοκίων

Deutsche Bank: Χωρίς λόγο το sell off στις αγορές - Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται την άνοδο των επιτοκίων
Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα

Τον λόγο για τον οποίο οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται την άνοδο των επιτοκίων εξηγεί με ανάλυσή της η γερμανική επενδυτική τράπεζα Deutsche Bank, που χαρακτηρίζει το sell off παιδαριώδη αντίδραση.
Ειδικότερα, αντικρίζοντας κανείς τον πανικό που επικρατεί στις αγορές καθώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την πρόσφατη αύξηση στα επιτόκια των ομολόγων τα οποία προστατεύονται από τον πληθωρισμό (break even) περνά από τη λυδία επενδυτική λίθο, τους αλγορίθμους των υπολογιστικών προγραμμάτων και τα CTAs, είναι εύκολο να διαπιστώσει πως η αντίδραση των traders είναι τουλάχιστον παιδαριώδης.
Υπενθυμίζεται πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι στο 1,35%, πολύ κάτω από τα επίπεδα που τύγχανε διαπραγμάτευσης προτού ξεσπάσει η πανδημική κρίση.
Εφόσον λοιπόν δεν έρχεται το τέλος του κόσμου, η Deutsche Bank προβαίνει σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα σε σχέση με τα πραγματικά επιτόκια.
Όπως επισημαίνει η τράπεζα, δεν πρόκειται να υπάρξει αύξησή τους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων συνδέεται σε κάθε περίπτωση με την αύξηση του χρέους – αν το δει κανείς αυτό ιστορικά.
Ως εκ τούτου, δεδομένων των επιπέδων στα οποία βρίσκεται το χρέος, είναι πολύ πιθανό τα πραγματικά επιτόκια να συνεχίσουν να βρίσκονται κολλημένα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς μάλιστα, όπως φαίνεται, η οικονομική δραστηριότητα δεν παρουσιάζει αναθέρμανση – ακόμα και αν υπάρξει πίεση από τον οικονομικό κύκλο.
5_year_real_rates.jpg
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, με το χρέος τόσο διογκωμένο, είναι πιθανό ότι οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να παραμείνουν τεχνηέντως χαμηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οποιαδήποτε απόδοση πέρα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ.
Αν μη τι άλλο, η Fed θα ενεργήσει εγκαίρως…
Άρα, η οικονομική καταστολή και το QE πιθανότατα θα παραμείνουν στη ζωή των επενδυτών για πολύ ακόμη.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το IIF, το παγκόσμιο χρέος ακουμπά στην περιοχή των 360 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσε να την υπερβεί μέχρι το 2030, προσθέτοντας άλλα 85 τρισεκατομμύρια δολάρια.
total_debt_360_2.jpg
Περιττό να πούμε ότι το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έχει σημαντικές συνέπειες εάν τα επιτόκια αυξηθούν, όπερ σημαίνει ότι η Fed δεν πρόκειται να επιτρέψει την άνοδο των επιτοκίων, παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης