Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Axios: Αποτυχημένοι εμβολιασμοί, νέα lockdown και μεταλλάξεις κορωνοϊού οδηγούν την Ευρωζώνη σε διπλή ύφεση

Axios: Αποτυχημένοι εμβολιασμοί, νέα lockdown και μεταλλάξεις κορωνοϊού οδηγούν την Ευρωζώνη σε διπλή ύφεση
Η οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει ακόμη πιο ακραία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ευρώ
Τα αυξανόμενα lockdown, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και η αποτυχία στη διάθεση εμβολίων έχουν οδηγήσει την ευρωζώνη σε διπλή ύφεση μέσα σε ένα έτος.
Και αυτός είναι ο λόγος της πίεσης που δέχεται το ευρώ, σύμφωνα με την Axios.

Γιατί έχει σημασία

Το αδύναμο δολάριο (κάτω από 10% από τα υψηλά του 2020) υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για μερικά από τα μεγαλύτερα ράλι - ισχυρά εμπορεύματα, υψηλά επίπεδα μετοχών των ΗΠΑ και μετοχές και ομόλογα αναδυόμενων αγορών.
Από την άλλη, ένα εξασθενημένο ευρώ - η μεγαλύτερη συνιστώσα στην αξία του δείκτη δολαρίου - σημαίνει ένα ισχυρότερο δολάριο, το οποίο θα μπορούσε να σταματήσει ή να αντιστρέψει αυτές τις τάσεις.
Επίσης, η οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων κάτω από -0,5% ή να επιφέρει ακόμη πιο ακραία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ευρώ.

Η μεγάλη εικόνα

Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη - όπου το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο ήταν -0,7% και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ένα ακόμη τρίμηνο αρνητικής τάσης για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους - είναι σε άμεση αντίθεση με την ανάκαμψη που παρατηρείται στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε 4% αύξηση το τρίμηνο.
Εκεί αποδίδει και την υποαπόδοση του ευρώ η Bank of America, ενώ και η BK Asset Management, επεσήμανε ότι το ευρώ διεύρυνε την πτώση του έναντι του δολαρίου παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά δεδομένα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Τι λένε οι αριθμοί

Το ευρώ έχει υποχωρήσει για τρεις συνεχόμενες ημέρες και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τις 30 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, αν και η ανάπτυξη δεν υπήρχε, εμφανίστηκαν σημάδια πληθωρισμού, ωθώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα.
Πιο πρόσφατα, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης έφτασε στο υψηλό 11 μηνών του 0,9% τον Ιανουάριο, από -0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Eurostat.
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο άλμα πληθωρισμού σε περισσότερο από μια δεκαετία.
2021-02-03-us-europe-pmi-desktop.webp
Παράλληλα, οι PMI της ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν υψηλότερα τον μήνα Ιανουάριο, αλλά παρέμειναν κάτω από τις 50 μονάδες στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Συνολικά, η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και με επιταχυνόμενο ρυθμό, ανέφερε η IHS Markit.

Η άλλη πλευρά

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες και η μεταποίηση των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο, με τον τομέα των υπηρεσιών να δείχνει ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη.
"Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δεύτερος υψηλότερος σε σχεδόν έξι χρόνια, με τις εταιρείες να συνδέουν την άνοδο με την ισχυρότερη ζήτηση των πελατών και την αύξηση των νέων επιχειρήσεων", σημείωσε η IHS Markit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης