Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού - Αυτή θα είναι η πολιτική του 2021

Nomura: Λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού - Αυτή θα είναι η πολιτική του 2021
Μια βελτίωση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού θα κρίνει και την πορεία του PEPP
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι βασικοί πρόσδρομοι δείκτης οικονομικών δεδομένων της ζώνης του ευρώ έχουν δείξει σημαντική βελτίωση.
Η άνοδος του πληθωρισμού (όσο προσωρινός μπορεί να αποδειχθεί, δεδομένου ότι είναι το αποτέλεσμα εφάπαξ και βασικών επιπτώσεων), και τα σχετικά καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ παρουσιάζουν κινδύνους για τη συναίνεση ότι η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση των πολιτικών θα αναβληθεί για αργότερα αυτό το έτος ή ακόμη ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μια πορεία αναμονής το 2021.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα ανάλυση της Nomura, μετά και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Ευρωζώνη.

Θετική πορεία του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε έντονα τον Ιανουάριο, με τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες να εκπλήσσουν προς τα πάνω.
Η πιο αξιοσημείωτη άνοδος προήλθε από τη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση από -0,7%, αλλά σημειώθηκαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στη Γαλλία (σε 0,8% από μηδέν), στην Ιταλία (σε 0,5% από -0,3%) και στην Ισπανία (σε 0,6% από -0,6%).
Συνολικά, ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Ιανουάριο αυξήθηκε σε 0,9% από -0,3%, ενώ ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε 1,4% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
sg_2021-02-03_19-31-23.jpg
Οι λόγοι του πληθωρισμού

Η ιδιαίτερα έντονη άνοδος του γερμανικού πληθωρισμού οφειλόταν σε ορισμένους συγκεκριμένους παράγοντες πολιτικής, όπως η αντιστροφή της περικοπής του ΦΠΑ που υπήρχε από τα μέσα του περασμένου έτους και η εφαρμογή του πακέτου για το κλίμα.
Επιπλέον, φαίνεται ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε επίσης από μια αλλαγή στους δείκτες βαρύτητας στο πλαίσιο του ΕνΔΤΚ.
Όπως απαιτείται από την Eurostat, τα περισσότερα στατιστικά ινστιτούτα στην Ευρώπη άλλαξαν τους δείκτες βαρύτητας στον ΕνΔΤΚ τον Ιανουάριο του 2021 ως απάντηση στις αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης που συνδέονται με την πανδημία.
Όπως εξήγησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Schnabel, στην πρόσφατη συνέντευξή της με την Deutschlandfunk, η σημαντική αλλαγή στη βαρύτητα των μεμονωμένων αγαθών μέσα στο καλάθι καθιστά «πολύ δύσκολη τη σύγκριση των αριθμών [πληθωρισμού] με την πάροδο του χρόνου».

Μέτρια επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στο ΑΕΠ

Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ δημοσιεύθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα και έδειξε ότι το δεύτερο κύμα COVID-19 είχε - τουλάχιστον στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 - μόνο μια μέτρια επίδραση στην παραγωγή, μειώνοντας κατά 0,7% έναντι του τρίτου τριμήνου.
Η δραστηριότητα σε δύο από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ εξέπληξε τη συναίνεση για την ανοδική της πορεία: το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση, το οποίο ήταν πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε εκτίμηση, ενώ στην Ισπανία η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% αντί για την πτώση 1,4% που αναμενόταν.
Στη Γερμανία και την Ιταλία, τα στοιχεία του ΑΕΠ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε ότι το ΑΕΠ δεν έχει μειωθεί σημαντικά, οι προβλέψεις των οικονομολόγων που δημοσιεύθηκαν στα μέσα του 2020 για τις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ ήταν στην πραγματικότητα αρκετά ακριβείς.
Ωστόσο, οι προβλέψεις που έγιναν στα μέσα του 2020 γενικά δεν έλαβαν υπόψη την κλίμακα του δεύτερου κύματος του ιού - έτσι, κατά κάποιο τρόπο, το ΑΕΠ έχει εκπλήξει προς τα πάνω στο τέλος του 2020, επειδή η παραγωγή αυξήθηκε όπως αναμενόταν, αλλά με πολύ χειρότερους όρους από ό,τι προβλεπόταν.
SG_2021-02-03_19-33-56.jpg
Η επίδραση των νέων μέτρων

Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι, σύμφωνα με τη Nomura, για τους οποίους αυτό το δεύτερο κύμα του ιού δεν είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία, όπως θα μπορούσε να αναμενόταν.
Πρώτον, τα Lockdown δεν ήταν τόσο αυστηρά: είτε οι περιορισμοί ήταν λιγότερο επαχθείς από την περασμένη άνοιξη, είτε λειτουργούσαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Επίσης, αυτή τη φορά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στους νέους περιορισμούς, μετά τις εμπειρίες τους την περασμένη άνοιξη.
Για οποιαδήποτε δεδομένη μείωση της κινητικότητας, φαίνεται λογικό να πιστεύουμε ότι οι οικονομικοί παράγοντες γίνονται καλύτεροι στην προσαρμογή σε διαδοχικά lockdown.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη, ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρώπη έχει τώρα πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής

Η άνοδος των προσδοκιών της ζώνης του ευρώ τον Ιανουάριο και η περιορισμένη μείωση του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP).
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Schnabel, δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή (με την Deutschlandfunk) ότι η κεντρική τράπεζα «αναμένει να αυξηθεί ο πληθωρισμός κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην κάνουμε λάθος για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις του πληθωρισμού.
Αντιμετωπίζουμε πολύ ασθενή ζήτηση.
Και δεν φαίνεται ότι αυτό θα αλλάξει ριζικά.
Γι 'αυτό συνεχίζουμε να ανησυχούμε περισσότερο για τον πληθωρισμό που είναι πολύ χαμηλός παρά πολύ υψηλός».
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο πληθωρισμός σε μεγάλες οικονομίες, όπως είναι η γερμανική, και στην επίδραση της νομισματικής πολιτικής.
Όσο μεγάλη και αν είναι η άνοδος του πληθωρισμού, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι είναι προσωρινή και σχετίζεται με εφάπαξ παράγοντες (αλλαγή πολιτικής και βάρους).
Υπάρχει όμως σημαντική αβεβαιότητα στις προοπτικές του πληθωρισμού, έτσι η πιθανότητα της ΕΚΤ να υιοθετήσει μια προσέγγιση «αναμονής και παρακολούθησης» καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021 είναι πολύ πραγματική.

Οι εκτιμήσεις Lane

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Lane, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα δήλωσε: «Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα επιστρέψουν στα προ-πανδημικά επίπεδα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Πριν από την πανδημία, ο πληθωρισμός κυμαινόταν γύρω στο 1%, αλλά με μια δυναμική όπου ο πληθωρισμός θα ανέβαινε με την πάροδο του χρόνου πλησιέστερα στο 2%, δεν είναι κατάσταση κρίσης.
Εάν οι οικονομικές εξελίξεις είναι σχετικά σταθερές και μέτριες, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι εξίσου σταθερή και μέτρια».
Ενώ η αύξηση του ποσού PEPP αργότερα φέτος παραμένει η βασική υπόθεση της Nomura προς το παρόν, περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό και / ή στην παραγωγή θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της ΕΚΤ να αποφύγει τελικά να προσθέσει περαιτέρω κίνητρα φέτος - είτε μέσω πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων και χαμηλότερα επιτόκια είτε με προσαρμογές στα άλλα μη τυποποιημένα μέτρα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης