Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Προειδοποιητικό σημάδι για περαιτέρω προβλήματα η εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους

ΔΝΤ: Προειδοποιητικό σημάδι για περαιτέρω προβλήματα η εκτόξευση του παγκόσμιου χρέους
Το «Διάγραμμα της Εβδομάδας» του ΔΝΤ
Η περαιτέρω αύξηση του χρέους παγκοσμίως αποτελεί ένα «προειδοποιητικό σημάδι» για τα προβλήματα που θα ακολουθήσει προσεχώς, αναφέρεται στο «Διάγραμμα της Εβδομάδας» που παραθέτει στο blog του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, κατά το παρελθόν σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές κρίσεις έχουμε δει το ιδιωτικό χρέος να συσσωρεύεται με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση του ΑΕΠ, «επομένως αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της αυξανόμενης ευπάθειας.
Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι μετά την έκρηξη των πιστώσεων, η οικονομική δραστηριότητα τείνει να υποφέρει.
Εάν το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων ή και των δύο αποδειχθεί μη βιώσιμο, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες πτωχεύσεις μεγάλης κλίμακας, οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν κρατική παρέμβαση με τη μορφή διάσωσης κρίσιμων τομέων ή κρατικών εγγυήσεων για ιδιωτικά δάνεια.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα μπορεί επομένως να δημιουργήσει έναν επιπλέον κίνδυνο για τις χώρες που είναι ήδη πολύ χρεωμένες.
Επιπλέον, καθώς τα δημόσια οικονομικά αυξάνονται περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα αυξημένα επίπεδα ιδιωτικού χρέους πριν την πανδημία πανδημία ενδέχεται να αφήσουν τις κυβερνήσεις με λιγότερα περιθώρια ελιγμών για την προώθηση μιας υγιούς και ισχυρής ανάκαμψης».
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο χρέος του ΔΝΤ έφτασε τα 197 τρισεκ. δολάρια το 2019, αυξημένο κατά 9 τρισεκ. από το προηγούμενο έτος.
Ο παγκόσμιος μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε σε 226% το 2019, 1,5 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 2018.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από τις αναδυόμενες οικονομίες και προηγμένες οικονομίες εκτός Ευρώπης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης