Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood: Η υπομονή είναι… αρετή στην Ελλάδα – Σε βαθιά ύφεση το α’ 6μηνο του 2021

Wood: Η υπομονή είναι… αρετή στην Ελλάδα – Σε βαθιά ύφεση το α’ 6μηνο του 2021

Κατά την άποψη της Wood, μια ρεαλιστική προσδοκία για τον αριθμό των τουριστών που θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021 είναι το ένα τρίτο του 2019

Η οικονομία υποφέρει βαθιά από τις παρατεταμένες διαταραχές στον τουριστικό κλάδο, αλλά επωφελείται όλο και περισσότερο από τις εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και τις βελτιώσεις στον μεταποιητικό τομέα.

Αυτό επισημαίνει η Wood στην τελευταία ανάλυσή της και στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, συστήνοντας στους επενδυτές ότι η υπομονή είναι απαραίτητη.

Σε βαθιά ύφεση το α’ 6μηνο του 2021

Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2020 ήταν οριακά υψηλότερο από τις προσδοκίες της Wood για την Ελλάδα, χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών που επέστρεψε θετική σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, οι μηνιαίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μειώθηκε ξανά στο 4ο τρίμηνο και πιθανότατα θα παραμείνει αδύναμη το 1ο τρίμηνο.
Ως αποτέλεσμα αυτών, η Wood αναμένει βαθιά συρρίκνωση στο πραγματικό ΑΕΠ έως το 2ο τρίμηνο του 2021, όταν οι βασικές επιπτώσεις θα πρέπει τουλάχιστον να φέρουν το ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, πίσω σε θετικά εδάφη.
wood_29-1-21.JPG
Μόλις στο 1/3 των τουριστών του 2019 οι ροές του 2021

Κατά την άποψη της Wood, μια ρεαλιστική προσδοκία για τον αριθμό των τουριστών που θα φτάσουν στην Ελλάδα το 2021 είναι το ένα τρίτο του 2019.
Δυστυχώς, αυτό διατηρεί ένα όριο στην κατανάλωση και τα συνολικά κέρδη για τις μικρές εταιρείες.
wood_29-1-21c.JPG

Ενθαρρυντικά τα σημάδια των ΑΞΕ

Η Wood εντοπίζει επίσης στοιχεία για αύξηση των κεφαλαίων που σχετίζονται με την ΕΕ, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για ενίσχυση και διεύρυνση των ΑΞΕ.
Θετικά είναι και τα σημάδια στον μεταποιητικό τομέα.
Επίσης, το σημαντικότερο, καθώς το ποσοστό ανεργίας φαίνεται να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και υπάρχει μια μέτρια τάση αύξησης των μισθών, τα πραγματικά συνολικά εισοδήματα αυξάνονται μάλλον έντονα - περίπου 3% - υποστηρίζοντας την κατανάλωση ακόμη και σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.
wood_29-1-21b.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης