Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα σενάρια για ανάπτυξη 1% έως 5,5% στην Ελλάδα – Η αισιόδοξη Deutsche Bank και ο απαισιόδοξος ΟΟΣΑ

Τα σενάρια για ανάπτυξη 1% έως 5,5% στην Ελλάδα – Η αισιόδοξη Deutsche Bank και ο απαισιόδοξος ΟΟΣΑ

Μεγάλη η διάσταση των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλα θα κριθούν από τη χρονική στιγμή της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα

Ιδιαιτέρως αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η Deutsche Bank το 2021, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο +5,5%, ενώ για το 2022 ο ρυθμός θα διατηρηθεί κοντά στο +5,9%.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οικονομία θα παραμείνει σε αποπληθωριστικό περιβάλλον, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι αρνητικός κατά 0,5%, μετά το -1,4% το 2020, ενώ οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές το 2022.
Αναφορικά με το ισοζύγιο του προϋπολογισμού, η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα εμφανίσει έλλειμμα 5,3%, από έλλειμμα 8,1% το 2020, ενώ θα υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2022, και πιο συγκεκριμένα στο -2,7%.
deubank_26-1.JPG

Δυσκολία πρόβλεψης

Εξαιρετικό, πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάσταση των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τους αναλυτές και τους θεσμικούς, καθώς όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι, όλα θα κριθούν από τη χρονική στιγμή της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα.
Δεδομένου του ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή εξάρτηση από την πορεία του τουρισμού, εάν ο εμβολιασμός του πληθυσμού παγκοσμίως δεν επιταχυνθεί, ο κλάδος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα για δεύτερη διαδοχική χρονιά.
Σε αντίθεση περίπτωση, εάν ο τουρισμός αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή.

Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όλες οι βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2021 στηρίζονται στο σενάριο ότι τα περιοριστικά μέτρα, άρα και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα συνεχισθούν μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται σοβαρή υποχώρηση της πανδημίας, δεδομένου των προβλέψεων για τον εμβολιασμό.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ελληνική οικονομία το 2021 εκτιμάται ότι θα σημειώσει ανάπτυξη 4,8%, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,88% του ΑΕΠ ή 6,670 δισ. ευρώ, από τα επίπεδα του 7,2% του ΑΕΠ ή 11,760 δισ. ευρώ φέτος.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν είναι μεγαλύτερη η διάρκεια της πανδημίας, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του 2020 εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί ως 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.

Διάσταση... εκτιμήσεων

Στο παραπάνω πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση και η διάσταση εκτιμήσεων που υπάρχει μεταξύ των αναλυτών.
Η βρετανική τράπεζα HSBC εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα είναι πολύ πιο αργή και θα κινηθεί στο 3%.
Πιο αισιόδοξη από τις μέσες εκτιμήσεις της αγοράς εμφανίζεται η JP Morgan σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, τοποθετώντας την στο 5%.
Σημαντική διαφορά όμως έχει η εκτίμηση του ΟΟΣΑ, που θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,9% το 2021 και 6,6% το 2022.

Στο εύρος του 4,1% έως 4,5% βλέπουν την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 οι Bank of America και Capital Economics, ενώ η Citigroup εκτιμά ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 3%.
Μόλις στο +2,2% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας η ING, αλλά πάνω από 5% οι Morgan Stanley και UBS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης