Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκκινεί τη νέα κανονικότητα

Rabobank: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκκινεί τη νέα κανονικότητα
Great Reset ή Μεγάλη Επαναφορά, τι αφορά;
Σχετικά Άρθρα

Τη νέα κανονικότητα ετοιμάζεται να εκκινήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), σήμερα 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Για άλλη μία φορά θα εξεταστεί το «Great Reset», δηλαδή η επανεκκίνηση των οικονομιών μέσω της διαγραφής χρέους.
Να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum συμμετέχουν πρωθυπουργοί, πρόεδροι κρατών, επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων δηλαδή η πολιτική και οικονομική ελίτ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς που προστατεύεται από τον πληθωρισμό έφτασε το 2,08%, από 2,18% την προηγούμενη εβδομάδα.

Tι είναι το Great Reset

Στο βιβλίο του, ο COVID-19: The Great Reset, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος Klaus Schwab, γράφει ότι η κρίση covid-19 πρέπει να θεωρηθεί ως «ευκαιρία για να γίνουν όλες οι μεγάλες αλλαγές και επιλογές πολιτικής που θα θέσουν τις οικονομίες στο δρόμο προς ένα πιο δίκαιο, πιο πράσινο μέλλον.
Παρόλο που ο Schwab προωθεί τη Μεγάλη Επαναφορά εδώ και χρόνια, η κρίση με αφορμή τον κορωνοιό αποτελεί άριστο πρόσχημα για εφαρμογή του.
Σύμφωνα με τον Schwab, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι το παγκόσμιο σύστημα θα επιστρέψει στους προηγούμενους τρόπους λειτουργίας του.
Αντίθετα, ο Schwab προτείνει ότι οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν ή θα έπρεπε να εφαρμοστούν σε αλληλοσυνδεόμενους, αλληλοεξαρτώμενους τομείς για να δημιουργήσουν ένα νέο κανονικό
v-DNMPGaF5RQ1D4lP0kWQe9olnmiqejNN-WtPzffWO0.jpg
Έρευνα Edelman

Στο μεταξύ, η τελευταία παγκόσμια έρευνα της Edelman δείχνει ότι μόλις το 53% των ερωτηθέντων σε 22 χώρες εμπιστεύεται τα παραδοσιακά μέσα, το 56% τις μηχανές αναζήτησης και το 35% τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Φωνές όπως οι Glenn Greenwald, Matt Taibbi ή Katie Halper ισχυρίζονται ότι η απώλεια εσόδων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω του Διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι καταστροφική.
Οι εφημερίδες δε τείνουν προς εξαφάνιση – ειδικά τώρα που ασημένια γενιά σιγά σιγά.
Φυσικά, αυτό οφείλεται και στο γεγονός πως τα μίντια δεν είναι αυτά που ήταν κάποτε.
Για παράδειγμα, η Washington Post, η οποία έχει περάσει στα χέρια του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, και που αποκρύπτει ή αποκαλύπτει συγκεκριμένα ζητήματα κατά βούληση…

Reflation Trade

Σε ό,τι αφορά το Reflation trading (δηλαδή, οι επενδύσεις βάσει επαναπληθωρισμού), πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με τη Rabobank, συγκεκριμένα ερωτήματα:
Πρώτον, πόσο μπορεί να ανέβει ο μισθός βάσει των πιέσεων των συνδικάτων;
Δεύτερον, πόσο πρέπει να δείξει ο δείκτης τιμών καταναλωτή ώστε να φτάσουμε στο σημείο οι εργαζόμενοι να πληρώνονται περισσότερα από τους δημοσιογράφους οι οποίοι πληρώνονται για να γράφουν για τον πληθωρισμό;
Σε ό,τι αφορά το Great Reset, η συζήτηση προέρχεται περισσότερο από αναλυτές και δημοσιογράφους.
Εν προκειμένω οι επενδυτές έχουν μπροστά τους ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να το σταθμίσουν.
Πόσα ρεπορτάζ, αλήθεια, έχετε διαβάσει για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ;
Ε, πουλήστε δολάριο ΗΠΑ και αγοράστε γιουάν...
Από την άλλη, το ΔΝΤ αναφέρει πως το ενοποιημένο δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας ήταν στο 18,2% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το χρέος ήδη βρίσκεται στο 92% και ανεβαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης