Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι 3 κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2021

tags :
Goldman Sachs: Οι 3 κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομία το 2021
Οι 3 κίνδυνοι είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, αλλά είναι υπαρκτοί για την παγκόσμια οικονομία
Τους 3 κινδύνους για τις αγορές περιέγραψε στο σημερινό, 25 Ιανουαρίου 2021, σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius.
Όπως ανέφερε, το ερώτημα στις αγορές είναι εάν δικαιολογείται ή όχι μια τέτοια ευφορία - τελικά, χάρη στο Μπλε Κύμα.
Οι κίνδυνοι από την ανεπαρκή δημοσιονομική βοήθεια ή τα ουσιαστικά αποτελέσματα της ύφεσης φαίνονται τώρα πολύ λιγότερο πιθανά από ό, τι πριν από λίγους μήνες - αλλά όπως έγραψε ο Hatzius θα πρέπει να αναρωτηθούμε "τι θα μπορούσε να πάει στραβά" με την ανάκαμψη του 2021
global_real_economy_0.jpg
GS_2021_GDP_growth.jpg
Ο ίδιος περιέγραψε 3 κινδύνους:

Καταναλωτική πίστη

Ο πρώτος κίνδυνος σύμφωνα με τη Goldman είναι ότι οι καταναλωτές παραμένουν πιο προσεκτικοί από το αναμενόμενο, ακόμη και όταν ο μαζικός εμβολιασμός και ο θερμός καιρός μειώνουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού και τον κίνδυνο μόλυνσης.
Αν και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την έκρηξη της κατανάλωσης, οι έρευνες για τους καταναλωτές και την ανθεκτικότητα της κατανάλωσης δείχνουν μέχρι στιγμής ότι αυτός ο κίδνυνος είναι πιθανώς περιορισμένο.
consumer_spending_0.jpg
Μεταλλάξεις του ιού

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυξάνουν σημαντικά τη ράβδο για την ανοσία των κοπαδιών, είτε επειδή είναι πολύ πιο μολυσματικές είτε επειδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων.
Αυτό πιθανότατα θα καθυστερούσε την έκρηξη της κατανάλωσης επιμηκύνοντας την ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα φτάσουν στην ανοσία.

R0_vs_vaccine_efficiency.jpg

Αναποτελεσματικότητα των εμβολίων


Ο τρίτος, πιο σοβαρός κίνδυνος είναι η εξέλιξη ενός στελέχους του ιού που να είναι ανθεκτικός σε εμβόλια, απαιτώντας ένα νέο εμβόλιο και έναν άλλο γύρο εμβολιασμού.
Οι δαπάνες για την πανδημία πιθανότατα να μειωθούν κατά την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου και παρόλο που ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί σε λιγότερο από πέντε μήνες, η έκρηξη της κατανάλωσης πιθανότατα θα καθυστερούσε έως το 2022.
signs_of_relief_0.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης